Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:34, 27 kwi 2020

Iwonka napisał(a)
W dzisiejszym ogrodzie urzekła mnie ta kompozycja Co to za białe kwiatuszki?
Obejrzałam zdjęcia które mi zacytowałaś, ilość kwiecia oszałamiająca, dziewczyny były u ciebie w pięknym okresie. Oprócz anabelek spodobały mi się pomarańczowe lilie z niebieskimi akcentami. Zmieniają mi się preferencje kolorystyczne
Te białe kwiatuszki to gęsiówka biała pełna, roślina wieloletnia.
Też lubię pomarańczowe lilie i granatowe ostróżki. Zresztą ja lubię prawie wszystkie kwiatki.

Dorota123 20:34, 27 kwi 2020

Milka napisał(a)
Ojej, 100 formowanych, to dużo
Teraz uważam, że za dużo, ja je tnę przez cały sezon. Część już mam przycięte, chociaż wiem, że będę musiała do nich wkrótce wrócić.

Dorota123 21:03, 27 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Przerazila mnie troche liczba zimozielonych do ciecia. A zywoploty tez tniesz? Ja mam tylko kilkanascie kul i obwodek z bukszpanu i cisa ale tez troche schodzi, zanim to sie zetnie.
Żywopłoty mam z tui, przycinam je bardzo wczesną wiosną, obwódek też już mam trochę, no i pełno różnych kuleczek, walców, nawet spiralę mam z trzmieliny i bukszpana. Chociaż w tej chwili tego nie widać tyle ma odrostów. Tłumaczę sobie, że jak nie dam rady z rabatami kwiatowymi to i tak będzie ogród zielono- żółty.

Dorota123 21:19, 27 kwi 2020

Pola napisał(a)
Świetnie wygląda okolica koło ławeczki, czytam że masz wątpliwości....Dorotko dla mnie najładniejsze są ogrody gdzie właściciele sami je tworzą, bo są niepowtarzalne
Teraz i ja jestem zadowolona z miejsca ławeczkowego. Pod nią są posadzone różne rojniki, floksy szydlaste i gęsiówka. Przy rynnie rosną pachnące lilie. Kiedyś miałam problem, bo musiałam tą ciężką ławkę przestawiać żeby skosić trawę. Teraz nie przestawia się jej wcale.
Dziękuję za słowa otuchy, uważam że sama wiem najlepiej co chcę mieć w ogrodzie. Skąd niby obca osoba miała by wiedzieć lepiej co mi się podoba. Na pewno było by bardziej profesjonalnie, nie było by błędów i wpadek, a ja sama metodą prób i błędów tworzę mój ogród i z każdą roślinką ganiam po ogrodzie zanim znajdę miejsce żeby gdzieś ją wcisnąć. Niby nie mam już miejsca, ale znów dokupiłam dwie róże w kolorze burgunda.

Dorota123 21:20, 27 kwi 2020

kasiek napisał(a)
Jak tu słodko i kolorowo - strasznie fajny klimacik Uwielbiam Twoje ptasie i kompozycje, takie delikatne, bajkowe i bardzo radosne
Dziękuję, ja dopiero się rozkręcam z dodatkami. Czekam na większą ilość roślin i zacznę dokładać "coś"

Dorota123 21:39, 27 kwi 2020

Aneta1309 napisał(a)
Dorotko o czym Ty piszesz, pięknie masz gołym okiem widać ile serducha wkładasz w ogród.
Mój ogródek wiele dla mnie znaczy, pozwala zająć myśli i utrzymuje mnie w jako takiej sprawności. Przecież ogródek to taka osobista siłownia na świeżym powietrzu. Masz rację wkładam dużo serducha w to moje miejsce na ziemi, ale zawsze mam jakiś niedosyt i zastanawiam się czy nie dało by się tego zrobić ładniej.

abiko 21:54, 27 kwi 2020

Wiosna.. pięknie. Zestawienie niebieskości z czerwienią bardzo mi wpadło w oko Z przyjemnością patrzę na Twój ogród
Pola 21:58, 27 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję, ja dopiero się rozkręcam z dodatkami. Czekam na większą ilość roślin i zacznę dokładać "coś"

Cudnie, wygląda ta kompozycja z kwiatami, kolor jest świetny.
Dwóch moich znajomych ma ogrody zrobione przez fachowców, i teraz je przerabiają, bo im się nie podoba.
GorAna 22:41, 27 kwi 2020

Gęsiówka skradła moje serce, muszę poszukać w szkółkach
Piękne topiary, napracowałaś się przy ich cięciu
Ewa777 23:24, 27 kwi 2020

Ale masz tego cięcia! Za to ogród o każdej porze wygląda pięknie Gęsiówka - chyba nie słyszałam o takiej roślinie. Człowiek cały czas się uczy
U Ciebie chyba też bez opadów?