Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projekt rabaty po skosie

Projekt rabaty po skosie

Szalonaona77 09:26, 28 kwi 2020

witam
Mam ogromną prośbę żeby rzucić okiem na moją świeżo powstającą rabatę z boku domu i doradzić czy to co do tej pory nasadziłam jest ok i co więcej mogę tam nasadzić żeby to jakoś ze sobą grało.
Przy samym płocie mam 6 tawuł, które zostały przesadzone z innej rabaty więc dobrze by było coś do nich dopasować. Przed nimi chciałabym 3 drzewa na pniu o koronie kulistej i tu myślałam o Wierzbie Osobliwej albo Platanie. Czy to dobry wybór? Ew co innego byście doradzili? Ma być nie za duże drzewo - samoobsługowe Później jakieś niższe trawy i przed nimi cos kolorowego ale na konkretne nasadzenia nie mam pomysłu

Proszę o jakieś podpowiedzi

Magda70 09:48, 28 kwi 2020

Kasia, jakieś za bardzo zmniejszone te Twoje zdjęcia...
Szalonaona77 10:03, 28 kwi 2020

Magda70 napisał(a)
Kasia, jakieś za bardzo zmniejszone te Twoje zdjęcia... j

Wrzucam najświeższe teraz dobrze widać? Tylko opisów nie ma.

Rabata jeszcze nie skończona ale mniej więcej taki kształt będzie. Nie dało rady kanciastej
Magda70 10:08, 28 kwi 2020

No i fajnie to teraz wygląda.
Tak ja Ci pisalam wcześniej daj tu trawki seslerie jesienna, heuflerianę, lub stipę lub rozplenice Hameln
I jakieś jeżówki. różowe lub białe lub zielone,

I będzie piknie
Magda70 10:09, 28 kwi 2020

A po jakimś czasie sama dojdziesz do wniosku czy coś Ci tu jeszcze brakuje. Lepiej za rok dosadzić niż wywalać i myśleć co z tym zrobić
Szalonaona77 10:18, 28 kwi 2020

No właśnie nie chce nakupowac jak wariat i potem myśleć gdzie to posadzić...
Tylko nie wiem jeszcze jak ten bok ugryźć ? Tam gdzie te tuje obgryzione przez sarnę.
Czy zostawić te tuje i coś przed nimi nasadzić czy zostawić to obrzeże betonowe czy wyjąc ? I co tam nasadzić z tego boku bo on taki doklejony trochę do tej rabaty.

Aha wiśnia zniknie

Magda70 10:32, 28 kwi 2020

Kasia, krawężniki chyba raczej wyjąć.
Ta tej części posadziłabym to samo co wcześniej pisalyśmy. Na całej rabacie to samo.
Możesz ewentualnie tu dać te lawendy o których pisalaś mi wcześniej. Tzn na całą rabatę. Porozrzucać kulki lawend, trawy i jeżówki.

Lawendy są zimozielone więc nie bedzie za łyso na rabacie.
Szalonaona77 10:37, 28 kwi 2020

Magda70 napisał(a)
Kasia, krawężniki chyba raczej wyjąć.
Ta tej części posadziłabym to samo co wcześniej pisalyśmy. Na całej rabacie to samo.
Możesz ewentualnie tu dać te lawendy o których pisalaś mi wcześniej. Tzn na całą rabatę. Porozrzucać kulki lawend, trawy i jeżówki.

Lawendy są zimozielone więc nie bedzie za łyso na rabacie.

Ok czyli tez te trawy niskie? A mieszać stipy z rozplenica ? Czy trzymać się 1 rodzaju traw na tej rabacie ?
A te 2 tyje z tylu zostawić?
Magda70 10:42, 28 kwi 2020

Tuje zostaw, one urosną

Kasia, ma być minimalistycznie nowocześnie? To jeden rodzaj trawy.
Jeśli chcesz troszkę zaszaleć to daj dwa. Ja na rabacie z śś mam dwa rodzaje traw, lawendę kulki cisowe i zawilce winterwild. A i jeszcze 5 niskich powojników. Wszystko posadzone - zgrupowane po kilka.
Magda70 10:43, 28 kwi 2020

a ta wiśnia to tam pod płotem rośnie??