Kasia_B
22:33, 07 maj 2020

Od dawna śledzę to co się dzieje na forum, ale im dłużej to robię, tym jestem bardziej przekonana, że sama nie poradzę sobie z aranżacją ogródka.
Mieszkam w bloku, ogródek słoneczny, ma ok 200 metrów i część jest na niewielkim wzniesieniu, na którym wybudowaliśmy taras z kostki betonowej.Z dwóch stron mamy sąsiadów (jedni obsadzili się tujami, drudzy puścili na płocie winobluszcz), trzecia strona ogródka to uliczka.
Jeśli chodzi o nasadzenia, nie mogą to być rośliny wyzsze niż 7 metrów. W sobotę posadzilismy Klon jawor Leopoldii x 2. Chcemy jeszcze dokupić, ale zastanawiam się czy nie przełamać tej zieleni np.Wisnią Pilkowaną Amanogawa, bukiem pospolitym Purple Fountain, a może Klonem jaworem Purpureum? W rogu (tu gdzie obecnie stoi kompostownik) może jakiś iglak?
Kolejne pytanie to co pod drzewkami? Chciałabym przysłonić płot i odgrodzić się trochę od uliczki. Myślałam o Tawule Szarej, Berberysie Thunberga Red Pillar, jakiejś hortensji, wysokiej trawie. Zależy mi żeby roślinki nie były zbyt niskie.
Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie. Nie chcę żeby to był ogródek „pod linijkę”.
Dołączam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.