mazowsze
12:40, 31 lip 2020

Proszę o pomoc w zaplanowaniu niewielkiej działki 944m kw.
Działka posiada wymiary 22m szerokości, długość 42m. Wjazd od strony północno-zachodniej.
Na załączonym zdjęciu widać granice działek. Moja działka jest to ta zaznaczona na zielono (trawa) , kolor szary to mój dom oraz domy sąsiadów. Ciemnozielonym kolorem zaznaczone są świerki, które rosną od kilku miesięcy (w odległości 110 cm od siebie). Od frontu działki znajduje się ponad dwumetrowy żywopłot ligustr zaznaczony długim prostokątem koloru zielonego, wypełniony kolorem żółtym. Sąsiad od strony południowo-zachodniej ma na działce świerki kilkunastoletnie oraz kilkuletnie tuje zaznaczone ciemnozielonymi okręgami wypełnionymi żółtym kolorem.
Świerki już rosną i raczej je zostawię.
Nie wiem co zrobić od strony północno-wschodniej, najchętniej by miało wysokość 2-6 metrów (może ligustr jak od frontu)?
Jak osłonić się (czym) od tarasu pozostałych sąsiadów? Chciałbym całą działkę ogrodzić przy ogrodzeniach.
Lubię rośliny zimozielone, jednak rozważę każdą ciekawą propozycję.
Myślałem by od strony południowo-zachodniej posadzić tuje - jednak nie do końca mi one odpowiadają, poza tym nie wiem czy nie będzie "nudno".
Podsumowując, od frontu jest żywopłot ligustr. Od północnego sąsiada do samych świerków również myślałęm o ligustrze. Od sąsiada południowo-zachodniego myślałem o jałowcach, lecz 10 lat czekania zanim zasłonią taras.
Proszę o propozycje.
Najchętniej może jakieś wasze ciekawe rozwiązania ze zdjęciem.
Pozdrawiam