Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 09:44, 07 mar 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Ale masz cudnie Też siadam na ławeczce i się gapię, nie pomieścimy się wszystkie za chwilę

Aniu! Dziękuję bardzo i zapraszam na ławeczkę (dostawię drugą, żeby wszystkim było wygodnie)..
Alija 09:48, 07 mar 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne te polany krokusowe Ja już na ślimaki sypałam bo mi się do nierozwiniętych narcyzy dobrały tylko winniczki jeszcze śpią reszta się u nas obudziła i wyszła na żer. Doczekałaś Się i Ty ciemiernikowych kwiatów Ja swoje nakryłam workami przed mrozem bo żal było już takie duże. Na relację z czyszczenia stawu i ja się na ławeczce usadowię jak gdzieś doopkę jeszcze wcisnę choć może do tego momentu miejsce się zwolni...

Sylwia! Dziękuję bardzo. U mnie ślimaków też sporo, ale moja babcia mówiła "z wielkiej chmury mały deszcz",
może ze ślimakami też tak będzie?
Staw planujemy na sierpień, bo mamy dużo innych zaległych prac remontowych, mam nadzieję, że się uda i nie będziemy już tego odkładać na dalszy termin.
Alija 09:53, 07 mar 2024

Judith napisał(a)
Mnie przeraziła liczba ślimaków w kępach traw - objawiają się przy przycinaniu. Małe, duże, do wyboru do koloru. Ma-sa-kra! Nie przypominam sobie takiej sytuacji z poprzednich lat...

Judith! Mnie też to przeraziło, w poprzednich sezonach ślimaki budziły się dużo później. No, ale zima była mokra, mrozu mało, wiosna wczesna, dla ślimaków wymarzone warunki. Nie martwmy się jednak na zapas.
Alija 09:55, 07 mar 2024

Kordina napisał(a)
Słaba zima, temperatury więcej na plusie, to nie wymroziło śluzowców

Bożenko! No niestety, ślimaki mają się dobrze.
Alija 09:57, 07 mar 2024

anabuko1 napisał(a)

Ja też już je widziałam w różnych miejscach.
Dokładnie tak... masakra z tego mi ślimakami.
Już są. aż strach pomyśleć, że to zaraz będzie żreć i mnożyć się

Aniu! Ślimaki po zimie mają się niestety dobrze, też mnie przerażenie ogarnia, jak to będzie dalej, skoro już objadają kwiaty.
No, ale nie martwy się na zapas, cieszmy się wiosną.
Alija 10:00, 07 mar 2024

Rumianka napisał(a)
Słonko w ciągu dnia świeci coraz mocniej, aż chce się coś grzebać w ogródku, ale noce zimne w dalszym ciągu...byle do wiosny.

Elisko! U nas od wczoraj mocno się ochłodziło, chyba sobie odpuszczę roboty ogródkowe. W najbliższe noce mogą być niewielkie przymrozki, mam nadzieję, że rzeczywiście niewielkie.
Alija 10:02, 07 mar 2024

basia3012 napisał(a)
I ja, i ja, też chcę przycupnąć. Chociaż na tym zdjęciu tak je wyeksponowałaś, że może odpuszczę i nie będę się wpychać.
Piękna wiosna krokusowo ciemiernikowa. Bardzo mi się podoba.

Basiu! Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam serdecznie na ławeczkę pod katalpą. Dostawię kolejną
jeśli będzie taka potrzeba.
Alija 10:09, 07 mar 2024

Pierwsze krokusy już przekwitły, kolej na następne, trzeba się nimi nacieszyć, bo szybko przekwitają.
Te białe kwitną u mnie przed domem.
Alija 10:12, 07 mar 2024

Alija 10:14, 07 mar 2024

Wiosna to nie tylko krokusy.