Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 21:12, 22 kwi 2026

Ulina napisał(a)
W zeszłym roku moje epimedium pierwszy raz podzieliłam. Twierdzisz, że jest żelazne....oby a to pomarańczowe to też epimedium?

Masz magnoliowy spektakl tulipanki są zachwycające, ale trzebaby co roku kupować icg dużo, bardziej cenię dobue narcyze bo się udają i kwitną co roku.

Urszulko! Według mnie tak, moje czerwone mam już wiele lat, najpierw rosło w ciężkich warunkach, bardzo sucho, pod dużym cisem i zupełnie bez światła. Sama nie wiem, jak to się stało, że dało tam radę. Potem przesadziłam w lepsze miejsce i ładnie się rozrosło.
Pomarańczowe to też epimedium.
Tulipanki ładne, ale mam podobną opinię na ich temat.
Alija 21:15, 22 kwi 2026

Basieksp napisał(a)

Śliczna ta żółto zielona obwódka pod drzewem

Basiu! To ziarnopłon, jak już Bożenka napisała, właściwie to chwast, ale mnie się podoba.
Alija 21:21, 22 kwi 2026

Kordina napisał(a)
To ziarnopłon wiosenny, nie rozsiewa się ekspansywnie? Ja z nim walczę od lat, zdominował mój ogród i jest trudny do usunięcia, bo rozmnaża się i przez nasiona i bulwki, trudne do usunięcia.

Bożenko! Ziarnopłon oczywiście, że się rozsiewa, ale go kontroluję i na razie daję mu rady.
Alija 21:22, 22 kwi 2026

antracyt napisał(a)

Ale masz już zaawansowane kwitnienie! U mnie wszystkie odmiany jeszcze w pąkach.

Zuziu! U nas chyba wiosna jednak szybciej się rozkręciła, chociaż ciepła nie ma.
Alija 21:45, 22 kwi 2026

ajka napisał(a)
Ja mam wrażenie, że u mnie wszystko przynajmniej pół miesiąca do tyłu. W zeszłym roku posadziłam epidemia i właśnie widziałam u siebie pierwsze kwiatki. Cudowne są. U mnie tulipany tylko te najwcześniejsze EE. Magnolie też dopiero rozwijają pąki, ale nie wiem czy coś z nich będzie, bo widzę że są przemarznięte. Pięknie u ciebie. Wiosna mocno zaawansowana. Magnolie jak w ogrodzie botanicznym.

Aniu! Pewnie tak, u nas wiosna już się rozkręciła, chociaż ciepła nie ma.
Epimedia są urocze, bardzo lubię te małe kwiatuszki, a potem całkiem atrakcyjne liście.
Magnolie już kwitną, niestety mróz trochę je uszkodził, szczególnie te wcześniejsze, ale tak to już z nimi jest.
Dzięki za pochwały, miło mi.
Alija 21:47, 22 kwi 2026

Magara napisał(a)
Alicja, masz piękną wiosnę
U mnie podobnie jak u Ani-ajki - wszystko do tyłu U mnie jakieś trzy tygodnie

Magarku! Dzięki. U nas wiosna wcześniejsza, ale będziecie się nią cieszyć dłużej, kiedy u nas wszystko przekwitnie.
Alija 21:56, 22 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)
U mnie wiosna też bardziej spowolniona. Magnolie masz cudowne. Wszystkie takie duże i całe obsypane kwiatami. Prześliczne masz też epimedium. Nie wiedziałam, ze tak pięknie kwitnie ta roślina.

Ewa! Dziękuję Magnolie mam już duże, ale kwitnienie w tym roku nie jest najlepsze, mojej najwcześniejszej przemarzły pierwsze rozwinięte kwiaty, na szczęście pozostałe pąki zostały nienaruszone i wygląda nieźle. Żółta jest chyba najdelikatniejsza, bo chociaż w czasie przymrozków była jeszcze w pąkach, to widzę, że wiele z nich całkiem opadło, niektóre się rozwijają, ale uszkodzenia są spore.
Epimedia polecam, bardzo wdzięczna, niekłopotliwa roślinka.
Alija 21:58, 22 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
przepięknie kwitnące magnolie A epimedium mam takie same, i zauważyłam że dopiero wychodzi z ziemi, u nas zimnica i sucho

Mirka! Magnolie dziękują, chociaż sporo kwiatów przemarzniętych niestety.
U nas jednak wiosna szybciej przyszła.
Alija 22:00, 22 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Pięknie Alicjo, bardzo pięknie. Ja też posadzilam sobie w tym roku epimedium, ma mieć fioletowe kwiatuszki

Ewuniu! Bardzo dziękuję. Epimedia to bardzo fajne rośliny, fioletowe na pewno będzie piękne.
Alija 22:04, 22 kwi 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już epimedia u Was kwitną??? Szok, moich jeszcze wcale nie widać. Pięknie macie, widać zaopiekowanie ogrodu. Rośliny się odwdzięczają.

Sylwia! Dzięki Na emeryturze jest więcej czasu na ogród, ale szczerze mówiąc i tak nie ogarniam wszystkiego tak, jak bym chciała.
Epimedia dość wcześnie mi w tym roku wystartowały, może dlatego, że po przesadzeniu mają sporo światła.