Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 22:17, 28 wrz 2026

gogo napisał(a)

Lidka, masz genialny pomysł z gaurą w donicy, którą na zimę mogę wnieść do budynku (mam 100m kw. pomieszczenia gospodarczego).

I dziękuję za propozycję gaury, chętnie przyjmę, przypomnę się w maju.

A może chciałabyś coś ode mnie, mogę zrobić sadzonki wilczomlecza purpurea, ciemiernika cuchnącego i korsykańskiego i zawilca nn (kwitnie w lipcu).

A za ogrom prac należą Ci się pochwały

Grażynka co mi uszykujesz to przyjmę ale na wiosnę . Dogadamy się . ❤️❤️❤️❤️byle nie zapomnieć .
LIDKA 22:25, 28 wrz 2026

kasiab napisał(a)
Szacun za ogrom zaplanowanej i co najważniejsze: wykonanej pracy

Ogród prezentuje się wspaniale, ale o tym to wiesz aż mi się wierzyć nie chce, że na trawie miałaś aż tyle filcu trawnik masz przecież katalogowy: soczysty i gęsty

Pięknie teraz prezentują się hortensje, to ich czas! Mogą królować na rabatach

Czekam na wiosnę u Ciebie, jak posadzisz zamówione cebulki. To będzie piękny pokaz

Filc jest chyba od robota . Trawnik już spowrotem w dobrej formie a dzis M przeleciał
Kanty krawedziarką i jest taki dopieszczony .
Może jeszcze uda się pochodzić boso bo mamy ciepły tydzień mieć cały.

Kasia fakt mam dużo hort i je teraz widać . Co nieco już przycięłam nawet .z bylin to hortki wpadają w oko.
Cieszą wszystkie choć niektóre mają opóźnione kwitnienie.

Posadziłam dziś tulipany między krzewami hortensji w przedogródku w kępach po 7-9 szt . Będę je widzieć z okna w kuchni wiosną . Liczę że będą te co mają być . Inaczej się wkurzę i będzie reklamacja .

Jutro wsadze resztę zakupków ale to już bez planu i będę chodzić z cebulkami i wiertłem. I myśleć .
LIDKA 23:00, 28 wrz 2026

Dziś się pokręciłam po ogrodzie . Pogoda była piękna .
Posadziłam tulipany w przedogródku.
Opieliłam kortową przy brzegach z 3 stron . Została mi strona przy gaurowym szpalerze.
Wykopałam jedną hortensje nn ze szpaleru phantomów i przeprowadziłam do nowego ogrodu.
A tam miejsca ustąpił jej perukowiec. Kuzynka też ma niezłą wenę od kilku tyg i odmładza dorosły ogród .
Hortensja naśmiecila mi w aucie , więc odkurzyłam.

Plan na ten tydzień;
- posadzić resztę cebul

- wymienić kępke seslerii w którą wrosła jakaś trawa i jedną szt suchą dosadzić .
-dokończyć pielenie rabat- brzegi
- przywiązać róże na pergoli
- wyciąć liliowce na basenowej bo już straszą.

Koniec października przyjdą róże -miejsce już czeka i około grudnia/stycznia trzeba będzie wyciąć miscanty.

Jeszcze się zastanawiam czy przesadzać judaszka teraz?
źle go posadziłam i ciasno będzie miał . Myślałam że padnie ale ma wolę życia .

Co myślicie ?