AnkaAnula
09:57, 25 maj 2021

Od 1,5r jestem posiadaczką domu z działką, udało mi się pozbyć krzaczorów, w miarę wyrównać teren, zasiać trawę i posadzić szmaragdy.... które zniszczył nasz pies

Od roku z zachwytem obserwuję Wasze ogrody, to jak się wspieracie dobrym słowem i postanowiłam się zarejestrować w końcu i prosić o rady.
Chciałabym dopasować mój ogród do warunków i otoczenia. Mieszkam pod lasem, ziemia to 25m w głąb gliny, kilka cm piachu i 20cm ciemnej, nawiezionej ziemi. Jest mokro, woda długo stoi, kiedyś zrobimy odwodnienia, nawodnienia etc, ale na razie chcialabym, zeby cos juz zaczelo rosnac.
Mam z prawej strony (zdjecie) rog dzialki, ktory chciałabym zagospodarowac. Lawka stanie pomiedzy drzewami, pod drzewami cos bym zasadzila, ale co?
W samym rogu wyrosla olsza czarna - niech sobie tam dalej rosnie. Zasadzilam przy siatce grujecznika, ale co dalej?
Bardzo mi się podobał brzozowy zakątek- ktory znalazlam na ogrodowisku.
Moze jakies sosny? Chyba trzeba tez bedzie zasypac wszystko kora, bo nie chce tam rosnac trawa.
Chcialabym ogrod naturalny, zeby sie poczuc jak w parku, raczej zasloniety, zeby to byl moj azyl spokoju i odpoczynku.
Muszę też wziac poprawkę na to, ze mam psa, wielkosci malego kucyka i jak sie rozpedzi to wszystko mi stratuje.
Pomożecie?