Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 10:16, 12 wrz 2022

Monika83 napisał(a)
W totalny cień nie sadziłabym bukietowych, będą słabo kwitły lub będą opóźnione w kwitnieniu. U mnie od strony północnej przy ścianie domu rosną ogrodówki, one w takim miejscu najlepiej się czują.

No to odpada-a ogrodówek nie lubię-wolę na Twoje popatrzeć
olciamanolcia 10:17, 12 wrz 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Mrokasia mi się kojarzy, że na na cienistej. Moje limelighty też w większości cień i mają się dobrze, ale one młodziutkie. Zobaczymy co będzie dalej.

U mnie świdośliwa przeżyła spokojnie w donicy

W takim razie zostanie w donicy. Żeby uzyskać taki ładny krzaczek to przyciąć ją na wiosnę aby się rozkrzewiła?
Wiolka5_7 11:37, 12 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)

Na pewno pyszka Ciasto ze śliwkami i śliwki mogę jeść codziennie

Tak pyszka, zostało już malutko
Też lubię
MartaCho 13:00, 12 wrz 2022

Do cienia polecane są Annabelle- kwitną obficie, nie przypala jest słońce...

Dostałam wczoraj od siostry całą skrzynkę śliwek. Pyszne! Też uwielbiam. Muszę przerobić na powidła z gorzką czekoladą, ale i do ciasta na pewno wystarczy

A skrzynka od okolicznego ogrodnika, który rozdaje te śliwki, bo mu się nie opłaca do skupu oddawać
BASIA8 11:35, 13 wrz 2022

No Kochana, ale szaleństwo cebulkowe suuuuuuper Ja też dziś przed pracą poszalałam w Biedronce Wieczorkiem focie zapodam i poproszę Cię o odwiedziny bo potrzebuję porady
Buziaki zostawiam.
olciamanolcia 08:58, 14 wrz 2022

MartaCho napisał(a)
Do cienia polecane są Annabelle- kwitną obficie, nie przypala jest słońce...

Dostałam wczoraj od siostry całą skrzynkę śliwek. Pyszne! Też uwielbiam. Muszę przerobić na powidła z gorzką czekoladą, ale i do ciasta na pewno wystarczy

A skrzynka od okolicznego ogrodnika, który rozdaje te śliwki, bo mu się nie opłaca do skupu oddawać

Anabeli tez nie lubię-ogrodówki mi przypominają
Niedaleko mojego domu-jakieś 30 metrów jest sad. Co prawda ma właściciela ale sąsiad nic z niego nie zbiera. Rosną w nim stare odmiany jabłoni-jabłka są przepyszne-oraz śliwy łącznie z węgierkami. Trochę żal jak się patrzy, na te jabłonki ,które uginają się pod ciężarem owoców, ale sąsiad nie zbiera tego z tego samego powodu dla którego Twój pan ogrodnik rozdaje śliwki
Teraz co tydzień u mnie ciasto śliwkowe a potem będą szarlotki

Powidła z czekoladą - kurde musi być dobre.Na święta robię tort z piernika i do dżemu z czarnych porzeczek dodaję nutelkę a teraz spróbuję tę opcję z powidłami
olciamanolcia 08:58, 14 wrz 2022

BASIA8 napisał(a)
No Kochana, ale szaleństwo cebulkowe suuuuuuper Ja też dziś przed pracą poszalałam w Biedronce Wieczorkiem focie zapodam i poproszę Cię o odwiedziny bo potrzebuję porady
Buziaki zostawiam.

Dobrze Basiu Buziaki
olciamanolcia 09:45, 14 wrz 2022

Mały przegląd moich róż. Żółta przesadzona w lipcu i ścięta na minimalną wysokość ponieważ zaczęła zasychać po przesadzeniu. Reszta też podcięta do 1/3 wysokości -kwitnie.

Tu wielkokwiatowe. - tez skrócone do 1/3

I skarpa

BASIA8 11:17, 14 wrz 2022

Różyczki pięknefot nie dodałam, bo net padł - zresztą na Naszej wiosce coś ostatnio ciężko z zasięgiem - ani pogadać, ani focie zapodać.
Pozdrowienia zostawiam.
olciamanolcia 16:34, 15 wrz 2022

Dziś zajechałam do ogrodziarni (cztytaj sklep ogrodniczy ) - to słownik mojej córki -
- z nadzieją,że może dostane różę MW.Róży nieto ale za to mam klona tatarskiego Ginnala ( Asia Rojodziejowa to taki cud jak Twój

Ma ponad 170 cm i pójdzie na wymianę z klonem z dużej donicy.
cena 49 PLN a były nieco mniejsze po 25