Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Basieksp 19:17, 17 wrz 2023

Ooo, jakie ładne Ja patisony u siebie za późno wysiałam w tym roku. Chyba nie zdążą urosnąć no trudno.
Basieksp 20:11, 17 wrz 2023

Podgarycznik też podobnie raz tak tępiłam, ale na istniejących rabatach już tak nie mogę, tam poprostu wyrywam tyle ile się uda.
Kordina 12:22, 19 wrz 2023

Basiu patisony wysiałam na początku sierpnia i tak się puściły
A teraz świat natury zafundował mi niespodziewaną wizytę, w sypialni krążył sobie mały nietoperek, a zmęczony padł na posłanie i wtedy mogłam go złapać w słoik i wypuścić chyba karlik:

Jak już emocje opadły, za jakieś pół godziny następny krążył w drugim pokoju, tym razem wystarczyło pootwierać drzwi i sam znalazł ujście z pułapki domu
Kordina 12:59, 19 wrz 2023

A teraz wykopaliska, nieruszana od lat rabata (miałam 3 w tym jedno bardzo poważne złamanie w związku z tym...) zroślicho roślin pożądanych i chwaściorów co nie miara w spółce. Wywiozłam kilkanaście taczek. Kopałam łopatą, widłami amerykańskimi i małą łopateczką. Za każdym razem usuwając złogi i korzonki. Żmudna i dość ciężka praca. Tu początki od nowej pergoli, widoczna nora karczownika:

Tu w połowie, wyciągałam cebule lilii, tulipków, kłącza irysów, liliowców, juki, szparagów, korzenie wiciokrzewu:

A tu już po czterokrotnym oczyszczaniu gleby, wreszcie można coś dalej:

Kordina 13:18, 19 wrz 2023

Z piaskowca z odzysku zbudowałam ścieżkę obok prawej strony oczka, trzeba było dopasować jak puzzle na zakrętach, ale jakoś mi się udało. Najpier wgłębny nieduży wykop, na to folia, płyty i wypełnienie kamieniami:

A potem najprzyjemniejsza rzecz ustawianie roślin, przekładanie, dopasowanie itp. Próbowałam ułożyć sobie plan na papierze, za żadne skarby nie mogłam przez to przebrnąć, podziwiam Patrycję, która tworzy sobie plan wirtualny. Ja muszę widzieć co i jak i dopiero jak jestem przekonana co do zweryfikowanej wzrokowo wizji mogę wkopać roślinkę. U mnie to proces twórczy ulegający modyfikacjom każdy ma swój sposób działania i żaden nie jest lepszy lub gorszy, po prostu są różne

Ta rabata została przeze mnie nazwana Nowa Ziemia (ile znaczeń się za tym kryje, ha, ha)
Magleska 16:23, 19 wrz 2023

Podziałałaś z tą Nową Ziemią -podziwiam
ogrom wykonanej pracy ścieżka super ... czekam na fotkę po zakończeniu remontu

fajnych miałaś niespodziewanych gości
Joku 16:56, 19 wrz 2023

Ścieżka tez mi się bardzo podoba.
Ja bym nazwała rabatę "Ziemia odzyskana" .
Basieksp 17:16, 19 wrz 2023

Ścieżka bardzo fajnie Ci wyszła, podoba mi się rośliny kupowałaś, czy z własnych rozsad, bo rzuciły mi się w oczy te trawy hakonki? Ładne duże sadzonki
sylwia_slomc... 21:08, 19 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Basiu patisony wysiałam na początku sierpnia i tak się puściły
A teraz świat natury zafundował mi niespodziewaną wizytę, w sypialni krążył sobie mały nietoperek, a zmęczony padł na posłanie i wtedy mogłam go złapać w słoik i wypuścić chyba karlik:

Jak już emocje opadły, za jakieś pół godziny następny krążył w drugim pokoju, tym razem wystarczyło pootwierać drzwi i sam znalazł ujście z pułapki domu

Ale czad
sylwia_slomc... 21:13, 19 wrz 2023

Ale Się orobiłaś Ja mam takie trzy miejsca w ogrodzie czekające na totalny remanent. Tylko czasu i sił na razie brak.