Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

MartaCho 14:32, 10 wrz 2024

Przepiękne miejsce na ziemi! A takich zdrowych zielonych liści kasztanowca to dawno już nie widziałam- bardzo szybko niestety łapią u nas w okolicach Krakowa plamistość i opadają.
sylwia_slomc... 19:53, 10 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Dziewczynki - podziękuję zbiorowo za zachwyt nad bukiecikiem i kawiarenkę, widzę, że będę musiała zrobić listę na zapisy do kawiarenki

Agnieszko lubię Edith Piaf pewne rzeczy się nigdy nie starzeją podobnie jak "Dziwny jest ten świat"...
Znowu byłam na trochę w Krynicy i ani jednego dzika tym razem nie zobaczyłam za to wysyp jakichś maleńkich, jasnych komarków, ale tak jadowitych, ze szok! Jestem cała w kropach ugryzień

Dla Was z podziękowaniem i pozdrowieniami pomponelka :

Strzelnęłam sobie świecące trawki w ogrodzie

Takie tropikalne klimaty wprowadziły te lampeczki
sylwia_slomc... 19:57, 10 wrz 2024

Pięknie w tym Arboretum nad jeziorem Świetne te mebelki z pni, bardzo w moim klimacie
hankaandrus_44 22:37, 10 wrz 2024

Grzebuszko, pozdrawiam wrześniowo! Zaległości nadrobiłam.
GorAna 20:25, 11 wrz 2024

Bożenko super miejsca zwiedzałaś
Pomoczyć nogi w takie upały to jest coś
Zasłużonemu piesu brak medalu
Serdeczności zostawiam
basia3012 10:51, 12 wrz 2024

Bożenko, a ta paproć to może jest pióropusznik strusi? Miałam kiedyś, podobna była do Twojej.
Piękna była ale u mnie tak się mnożyła, że potrafiła kostkę betonowa podnieść.
Podziwiam jak zawsze kawiarenkę. Te chwile w piżamie na tarasie są wspaniałe, też tak lubię.
Kordina 17:43, 12 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Świetna wycieczka

Aga też tak uważam

Monika83 napisał(a)
Cudny widok!❤️

Moniko nie będę zaprzeczać

Basieksp napisał(a)
Bardzo lubię to miejsce Biblioteczka chyba bardzo nowa, bo wiosną jej nie było albo ją przegapiłam Fajnie, że się rozwijają pamiętam to gołe drzewo, jeszcze niedawno miało takie potężne konary gdzieś mam jeszcze zdjęcie z konarami widocznie będą je całkowicie wycinać.

Basiu masz rację, nie było. Co do drzewa to też mam w moich zbiorach zdjęciowych sprzed kilku lat a może kilkunastu i jeden dzień dłużej TO drzewo, potem były jeszcze konary wielkie wokół drzewa już suchego a teraz kikut wielki.

MartaCho napisał(a)
Przepiękne miejsce na ziemi! A takich zdrowych zielonych liści kasztanowca to dawno już nie widziałam- bardzo szybko niestety łapią u nas w okolicach Krakowa plamistość i opadają.

Marto dziękuję też się zdziwiłam nad zdrowotnością kasztanowców, ale to młode drzewka były.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie w tym Arboretum nad jeziorem Świetne te mebelki z pni, bardzo w moim klimacie

Sylwio a wiesz, że nawet przyszłaś mi na myśl jak patrzyłam na te różne pieńkowe mebelki? A Ty piszesz, że w Twoim klimacie synchronizacja

hankaandrus_44 napisał(a)
Grzebuszko, pozdrawiam wrześniowo! Zaległości nadrobiłam.

Haniu dziękuję za odwiedziny i pozostawienie śladu chyba czas na jakieś wierszowanki nie uważasz?

Aniu Twoje serdeczności przyjęte i odwzajemnione

basia3012 napisał(a)
Bożenko, a ta paproć to może jest pióropusznik strusi? Miałam kiedyś, podobna była do Twojej.
Piękna była ale u mnie tak się mnożyła, że potrafiła kostkę betonowa podnieść.
Podziwiam jak zawsze kawiarenkę. Te chwile w piżamie na tarasie są wspaniałe, też tak lubię.

Basiu nawet brałam pod uwagę pióropusznik szukając jakiejś identyfikacji, ale nie zgadza się kilka rzeczy z opisu, szczególnie te dwa rodzaje liści. No i tempo rozmnażania zdecydowanie nie jest inwazyjne, a raczej takie spokojne w normie. Wytrzymuje spore okresy suszy, jest bezpośrednio na słońcu. Chociaż nie takie jak były w tym roku, ponad 40°C między budynkami i tam właśnie będą zmiany.
Obok u rodziny w tunelu parę dni temu zakwitł po raz czwarty ten sam kaktus który i ja mam (od nich )

basia3012 23:25, 12 wrz 2024

Obok u rodziny w tunelu parę dni temu zakwitł po raz czwarty ten sam kaktus który i ja mam (od nich )

A widzisz Bożenko, jedne rośliny od upałów cierpiały a inne były szczęśliwe.
basia3012 23:41, 12 wrz 2024

A widzisz Bożenko, jedne rośliny od upałów cierpiały a inne były szczęśliwe.
Kordina 12:09, 14 wrz 2024

Tak Basiu, rzeczywistość jest jaka jest, a to ludzie dokonują ocen, reszta natury się przetasowuje i zmienia
Chyba jeden z ostatnich bukietów:

Kleome wypuszcza promieniście takie chude strączki nasienne:

I parę małych zmian w pierdutkach, bo lubię

Moim marzeniem jest posiadanie kozy, meeee i mam

Jeszcze zakupiłam taki fajny świecznik na starociach, szukam dla niego miejsca