Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Kordina 12:53, 01 lis 2024

Basiu dziękuję za usprawiedliwienie

Gosia na odwyku, ha, ha

Jolu kupiłam bo trafiłam za 9zł sztuka, a tak w ogóle to z cenami poszaleli za dwadzieścia kilka zł to już trochę przesada za tak małą roślinkę nazwa - Cyklamen Cilicicum Fiołek Alpejski

Agnieszko tulipany które wystawiły ząb to zdecydowanie nie tegoroczne. Ja w ogóle tulipanów na zimę nie wykopuję

Gosiulak i Wioleta - ta nazwa tetrisy to chyba od gry, umiejętność upychania

Dario dziękuję, tak, zapach własnych przypraw, ziół niepowtarzalny, bardzo lubię się w tym "grzebać" no w końcu jakem grzebiuszka i wcale nie trzeba dużo miejsca

Elisko dzięki to za "starszą siekierową" robiłaś

Dzisiaj 1 listopad, pomimo wichru 16°C, normalnie szok i co się dziwić, że rośliny zamiast zapadać w sen zimowy ożywają

Dalia o której pisałam wyżej dopiero zaczęła kwitnienie nazwę znalazłam to Dalia - Blue Wish, jedyna z kilku dalii, które uchowały się przez zimę

Kwitnie Złocień ogrodowy ‘Orchid Helen’ przytnę na zimę kilka cm nad ziemią:

Uwielbiam bodziszka Rozanne od Joli, rośnie i kwitnie cały czas wdzięcznam

Basieksp 13:10, 01 lis 2024

I ładnie go wkomponowałaś, tego bodziszka, fajnie te rabata wygląda
sylwia_slomc... 14:05, 01 lis 2024

Kordina napisał(a)
Dzięki Jolu i Anula
Robię porządki, wycięłam resztki lilii, hosty, tojady, trojeść, wszystkie floksy, trochę pustawo się zrobiło. Przeniosłam krzaczor hortensji ogrodowej w nowe miejsce z którego najpierw usunęłam czego nie chciałam. Niewielkie hosty przeznaczyłam na obwódkę w innej części.
Narcyzy posadzone, czosnki ale tylko 3 Maxima wkopane, liliowiec długo kwitnący Stella wkopany, usunięty rabarbar zbyt wielki, idzie w inne miejsce.
Nasiona gaury wrzuciłam w glebę, mulenbekie poszły do donicy i 4 supertunie przycięte na nisko też. Jak temperatura będzie spadać pójdą na strych, zobaczymy czy przetrwają. To moje drugie podejście do supertunii a do 3x sztuka.
Qrczę jednak nadal siedzę w tym kółeczku AO, dzisiaj kupiłam jeden Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile biały (bardzo dobrze rozmnażają się rozchodniki w mojej glebie), 8x cyklamenki (tak Jolu, tak...) oraz jeden Wiesiołek okazały 'Siskiou Pink' Oenothera speciosa (wiesiłki mam 2 odmiany i one super się rozmnażają przez rozłogi)
Na swoje usprawiedliwienie ma 3 fakty:
- kupuję mało na samodzielne rozmnażanie
- cyklamenki miałam i mi wyginęły, więc sentyment i uzupełnienie
- wiesiołek był w zamyśle i koszyku cały rok, ile miał jeszcze czekać?
Chyba zrozumiałe, czyż nie??

Jestem w trakcie robienia sobie ściągi - kiedy co przyciąć, sprzeczne informacje w necie.
Dalia zaczęła mi kwitnąć a z ziemi zaczynają pomału wystawać małe pąki tulipków, jak tak dalej pójdzie to mrozy je wykończą

Szkoda, że nie zapukałaś do mnie o wiesiołka dałabym ile byś chciała mam całe łany
Kordina 15:31, 01 lis 2024

Sylwia, ale tą różową odmianę?
Alija 17:11, 01 lis 2024

Dalia piękna, delikatny kolorek, śliczności, pozostałe kwiaty też. Mój bodziszek Rozanne też kwitnie,
ma sporo nowych liści, zaczął chyba nowe jesienne życie, wygląda lepiej niż latem.
Juzia 17:41, 01 lis 2024

Ale ładne te majtkowe kwiotki
LIDKA 19:01, 01 lis 2024

Miskantowo napisał(a)
Hmmm, od paru dni jestem aktywna na forum i mam pytanie.
Co to są tetrisy?
Nowe sadzonki do upchnięcia pomiędzy rosnące rośliny?

Ogólnie rzecz tłumacząc : tetrisy to przesadzanie roślin i zmiany na rabatach w ramach nieustannego dążenia do perfekcji.
anpi 20:19, 01 lis 2024

U mnie też te babcine narcyzy słabo kwitną, ale mam niedużo. U mojej teściowej w ogródku były ich wielkie kępy i jak ich dużo było, to zawsze wydawało się, że tam sporo ich kwitnie. Ale patrząc ogólnie na ilość liści to było ich kilkakrotnie więcej niż kwiatów
Jak zwykle na koniec sezonu skusiłam się jeszcze na jakieś cebulki, u mnie najlepiej sprawdzają się hiacynty, więc tych dokupuję
anabuko1 12:37, 06 lis 2024

Fajnie, że już porządki jesienne porobilas.
Ja nie mam wciąż na to czasu.
A różne prace ogrodowe zawsze robię kiedy mam na to czas.
U mnie lista nie zdała by egzaminu.
Kordina 21:58, 06 lis 2024

Podziękuję zbiorowo za Waszą obecność w moim wątku i zadedykuję Wam, już na pewno ostatni bukiet tego roku:

A poniżej 4 rodzaje mieczyków i kalie. Kalie to te moje hodowane 3 lata od nasionka, wykopuję na zimę, podsuszam i mam wypróbowany sposób przechowywania, trochę popiołu drzewnego z kominka i w papierową torebeczkę, i w pudło po butach. Jeszcze nigdy mi nic nie zgniło. Jeszcze dalia do wykopania na jutro została i inne cięcia

Dzisiaj odebrałam przesyłkę z:
jeden wiesiołek różowy na rozmnażanie (jest z czego, ma nowe odrosty)
jeden biały Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile z młodymi rozetkami (będę rozmnażać)
oraz 8 x Cyklamen Cilicicum za 9 zeta sztuka
Cyklamenkami jestem zachwycona, mnóstwo pączków, rozrośnięte: