Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

kasiek 09:03, 23 sie 2026

Lilie masz cudne, mysiory je lubią?
kasiek 09:12, 23 sie 2026

I zestawienia lili z hakonkami i rozchodnikami - bomba
Margo2 21:32, 13 wrz 2026

Kordina napisał(a)

Jak wygląda teraz to miejsce? Co tam posadziłaś?
sylwia_slomc... 19:19, 14 wrz 2026

Jakbym takie chmury na niebie u siebie widziała to zawał murowany...
Kordina 00:33, 22 wrz 2026

Dawno tu nie zaglądałam z racji wielu prac różnistych i inszych zajęć dziękuję zbiorowo za odwiedziny wszystkim, którzy tu zaglądają
mimik333 napisał(a)
Witaj Bożenko- Grzebiuszko Wspaniałe zdjęcia. Fascynują mnie takie zjawiska. Szkoda, że niosą zniszczenia. Księżyc już kiedyś tu podziwiałam Pięknie go uwieczniasz.
Ogrodowo pięknie i z pomysłem
Pozdrawiam

Witaj Nowinko ogrodowiskowa Alu dziękuję za uznanie zdjęć.

kasiek napisał(a)
Lilie masz cudne, mysiory je lubią?

Kasiu jakoś nie za bardzo, lilie ciągle mi się mnożą przez cebulki przybyszowe, już raz robiłam akcję obdarowania z tego powodu

Margo2 napisał(a)

Jak wygląda teraz to miejsce? Co tam posadziłaś?

Gosiu Grażynko nie posadziłam tam nic, ale za to przeniosłam większość hodowli doniczkowej. Wysypuję korą, a planuję jeszcze oczyścić oczko (tam widać folię zielonkawą, wymienię na czarną) Dbam o swój pesel i po prostu teraz ograniczam co mogę, tym bardziej, że prace jak zawsze mnożą się na potęgę, one to potrafią Przesadzę tam z tyłu oczka rozrośnięty rdest himalajski i wtedy dokończę

Trochę migawek sierpniowych:

zatrwian Suworowa:

Dziewanna - olbrzymka (stopa do porównania wielkości) przyszłą sama bez zaproszenia

Dla Edy powojniki mix:

Kordina 00:50, 22 wrz 2026

Jakoś jesiennie się zrobiło....

utkane:

LIDKA 08:28, 22 wrz 2026

Fajne miejsce się tworzy pod drewutnią .
Dużo kwitnień jeszcze masz Bożenko,
Mieczyk prześliczny . Zatruwam całkiem ładny a calkiem nie znany . Czy on się sieje?

Też pozmieniałam co nieco z dbałości o pesel . Zostały mi jeszcze berberysy do wymiany na coś bez kolców .Ale tu mam opór męża.,każe mu wiosną sprzątać ścinki z nich do wora i zobaczymy co z tego wyjdzie .
Basieksp 09:04, 22 wrz 2026

Ale mega jest ta dziewanna, napewno samosiejka, super Ja z dbałości o pesel i czas, porozkładałam kartony i przysypałam je korą. Na długo karton nie wystarczy ale już w tym sezonie miałam mniej pielenia.
Kordina 15:37, 22 wrz 2026

LIDKA napisał(a)
Fajne miejsce się tworzy pod drewutnią .
Dużo kwitnień jeszcze masz Bożenko,
Mieczyk prześliczny . Zatruwam całkiem ładny a calkiem nie znany . Czy on się sieje?

Też pozmieniałam co nieco z dbałości o pesel . Zostały mi jeszcze berberysy do wymiany na coś bez kolców .Ale tu mam opór męża.,każe mu wiosną sprzątać ścinki z nich do wora i zobaczymy co z tego wyjdzie .

Lidziu, jak się mąż da wkręcić to dobrze Zatrwian Suworowa wysiałam z nasion i on jest jednoroczny podobnie jaki moje ukochane zatrwiany wrębne, na suche zimowe bukiety super! Ten poniżej zrobiłam dla teściowej, kolorki moje ulubione, ale zdj kiepskie bo z komórki

Basieksp napisał(a)
Ale mega jest ta dziewanna, napewno samosiejka, super Ja z dbałości o pesel i czas, porozkładałam kartony i przysypałam je korą. Na długo karton nie wystarczy ale już w tym sezonie miałam mniej pielenia.

Basiu - tak dziewanna samosiejka oczywiście, rośnie wysoki badylek

Teraz kilka fotek z czasu intensywnych zajęć. Stara altanka która kiedyś wyglądała fajnie, bo powstała w formie nieregularnego wielokąta, z pni ściętych drzew, które w miarę czasu zaczęły gnić od korzeni. Od lat wypełniana po brzegi rupieciami w większości niepotrzebnymi mojego męża (typ - zbieracz, zbiera "wszystko") więc stanowiła dla mnie taki wrzód, nie powiem gdzie... który omijałam szerokim łukiem w fotografiach. Tu już z 80% wywalone:

Została rozebrana, co za ulga! Pracy było dużo, bo sama zutylizowałam z 15 worków, zdjęłam obudowę z drewnianych desek, papy z dachu było ok 120 kg trzeba było wywieźć z synem do ZUO (czytaj zło ). Potem te grube bale - pnie mąż ciachał do kominka. Potem poprosiłam pana, żeby zrobił wylewkę na starej, stąd trochę wystaje spod nowej:

Kordina 15:37, 22 wrz 2026

W międzyczasie pomalowałam farbą do betonu wylewkę na ceglasto

No i się zaczęło, opady przez kilka dni, pół wiadra wody przez 2 dni, oczywiście farba nie zdążyła wyschnąć, porobiły się bąble. Jak tylko wyschło, skrobałam bąble i na nowo farbą. Ale żeby nie było lekko w nocy znowu ulewa i powtórka z rozrywki zaznaczyłam sobie taśmą gdzie bąble były, żeby te miejsca pomalować ze 2-3 razy farbą od nowa

zamówiłam altanę zamkniętą czyli z okienkami i drzwiami czekałam na nią dość długo, aż wreszcie się doczekałam

ale warto było jeszcze 1/4 daszku. Panowie bardzo sprawnie i szybko ją złożyli z gotowych elementów, po ok 3h stała sobie