Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Delikatny pasztecik z selera

Pokaż wątki Pokaż posty

Delikatny pasztecik z selera

bogumila 12:47, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
2 duże selery
1 duża cebula,marchew
kilka suszonych grzybków
2 kopiaste łyżki masła
2 łyżki oleju sojowego
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa ok. 1 łyżeczki
3 duże jajka
bułka tarta - 3/4 szkl.
sól
i bardzo dużo pieprzu






____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
bogumila 12:58, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612

Pokrojone selery,suszone grzybki,marchew gotuję na pół miękko {używam szybkowaru}.
Na patelni przesmażam na maśle cebulę i czosnek,dodaję podgotowane selery.
Doprawiam solą ,pieprzem,olejem sojowym.
Zmielone selery mieszam z jajami i bułką tartą.
Wykładam do formy i zapiekam ok 1 godz .
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
bogumila 13:01, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Wypieczony i zrumieniony pasztet wystudzam.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
bogumila 13:05, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Podaję na ciepło i na zimno z różnymi dodatkami. Mogą być to pikantne sosy pomidorowe,chili.
Ja lubię prosty sos z chrzanu z dodatkiem śmietany lub jogurtu.
Danie polecane dla diabetyków [ niski indeks glikemiczny].
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
jotka 13:14, 04 lis 2011


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
Bogusiu, dziękuje za przepis Coraz częściej ciągnie mnie do takich potraw
Sama często robie podobny pasztet ziemniaczany
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
bogumila 13:34, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
jotka napisał(a)
Bogusiu, dziękuje za przepis Coraz częściej ciągnie mnie do takich potraw
Sama często robie podobny pasztet ziemniaczany

Można dodać mnóstwo innych warzyw -takie,które są w naszym guście i wyjdzie nam inny smak.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
hanka_andrus 16:59, 04 lis 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Bogusiu,bluszczyk kurdybanek fotogeniczny !Szczególnie jak podbarwił się na różowo!A pasztet?
Trzeba będzie zrobić.
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
justi 17:39, 04 lis 2011


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
Ale ten pasztecik pięknie wygląda, aż ślinka leci
Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies