Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Niskie drzewa/ szczepione do miejsc zacienionych/półcienistych

Niskie drzewa/ szczepione do miejsc zacienionych/półcienistych

Natjoz 14:07, 07 maj 2023

Witam. Jakie drzewa polecacie do posadzenia przy ogrodzeniu gdzie u sąsiada rosną wysokie tuje , do tego orzech samosiejka? Stanowisko południowe , front ogrodu . Planowałam wiśnie royal burgundy a dalej 3 sztuki robinii hispida śle boje się ze wiśnie nie poradzą sobie na takim stanowisku . Chodzi o prawą stronę na zdjęciu
Mary 21:59, 07 maj 2023

Zanim posadzisz jakąś robinię sprawdź czy nie tworzy odrostów korzeniowych.
Dziko rosnące robinie tworzą odrosty korzeniowe przez wiele lat po usunięciu drzewa i nowe egzemplarze wyrastają w losowych miejscach. Dziko rosnąca robinia to uciążliwy chwast.
Dlatego radzę sprawdzić informacje o tej odmianie zanim zaprosisz ją do ogrodu.
anuska2507 08:22, 08 maj 2023

Podejrzewam, że wszystkie robinie tworzą odrosty. Moi sąsiedzi mają robinię Frisia i też daje odrosty. W miejscu, gdzie koszą trawnik, ich nie widać, ale na fragmencie, gdzie mieli łączkę kwietną, te odrosty były od razu widoczne. Ja bym nie polecała tego drzewa.

Może sprawdzą się tam klony: zwyczajny, jesionolistny, jawor - są różne odmiany o zielonych i kolorowych liściach. Niektóre nawet potrzebują trochę cienia, bo ostre słońce przypala im liście.