Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ranczo

Ranczo

anuska2507 22:15, 10 kwi 2026

Witajcie na moim Ranczu!
Na początek pokażę jesienny widok okolicy, gdzie czasem chodzę na grzyby

Nazwa wątku bynajmniej nie jest przypadkowa. Kojarzy się i z serialem, który bardzo lubię, i z tym, że jeszcze z 10 lat temu moi rodzice mieli tu hodowlę bydła. Teraz mam ambicję, żeby trochę odświeżyć ogród wokół mojego rodzinnego domu. Nie będzie to łatwe... Większość roślin była sadzona przypadkowo, bez żadnego projektu. Na działce rosną nawet 20-letnie owocowe drzewa. Sadziła je moja mama i na pewno nie zgodzi się, żeby je usunąć. Jest też mała rabata z różami, widoczna na zdjęciu. A więc pomiędzy te drzewa chciałabym wkomponować i zaprojektować rabaty, nawiązujące do wiejskich, bylinowych ogrodów.

Z boku działki od strony drogi (lewy bok działki na zdjęciu z geoportalu) chciałabym posadzić żywopłot – może być liściasty, zależy mi jedynie by był mało wymagający i mało obsługowy. Droga prowadzi na tył działki i dalej do lasu, więc jest mało uczęszczana.

Prawy, wschodni bok działki graniczy bezpośrednio z garażami, więc tu żywopłot nie jest potrzebny. Góra z zaznaczoną strzałką – to wejście i podjazd. Na dole, od południa, chcę odtworzyć widoczne na starszym zdjęciu ogrodzenie z furtką prowadzącą na gospodarczą część podwórka.

anuska2507 22:17, 10 kwi 2026

Nie zrobiłam jeszcze porządnego planu, więc na razie wrzucę tylko screena z geoportalu. Działka z z domem i ogrodem ma powierzchnię około 6 arów.
Liczę, że z Waszą pomocą uda mi się zrealizować mój plan

anuska2507 22:30, 10 kwi 2026

Widok na przedogródek

I na część za domem