Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

marietta 23:54, 01 paź 2024

Dzień dobry,dzień dobry kochane serduszka.Chętnie przyłącze się do grona Cudnych Istot, bo czuję,że moje serce bardzo zarezonowało z Wami po tak miłym powitaniu.Jestem trochę nawet trochę bardzo gapa jeśli chodzi o twórczość w internecie więc wybaczcie moje wszelkie gafy.Blizej mi do taczki i szpadla niż do klawiatury,ale spróbuję.
An_na 12:37, 02 paź 2024

Dzień dobry
Jak miło powitać właścicielkę pięknego ogrodu
Ja również zachęcam do założenia wątku.
Będę chętnie zaglądać
Kordina 21:30, 02 paź 2024

Darecka napisał(a)
...

Daria dopiero zauważyłam, że masz różową daturę, masz nasionka??? Cudna jest
Darecka 05:24, 03 paź 2024

Dzień Dobry cudne duszyczki, ależ tu się ruch zrobił, jak nie patrzyłam Namawiałam moją Mamę do założenia wątku już od dawna, mamy nadzieję, że już niedługo przyjdzie taki moment, kiedy będzie na to przestrzeń i czas

Sylwio nasionka z miechunki wydłubałam, może zrobię jeszcze test kiełkowania, żeby mieć pewność, zanim wyślę. Widziałam, że spora część Waszego ogrodu oparła się żywiołowi i zachwyca swoją bujnością. Parafrazując Tahereh Mafi, życzę Ci, aby nadzieja wzięła Cię w swoje ramiona i trzymała w swoich objęciach, otarła łzy i powtarzała, że dzisiaj, jutro, za dwa dni wszystko będzie dobrze i abyś była na tyle szalona, aby w to wierzyć!

Bożenko datura cały czas jeszcze kwitnie, muszę zerknąć, czy uda się z niej jakieś nasionka pobrać, poproszę teścia, żeby nie obrywał wszystkich przekwitłych kwiatostanów, może uda się coś z niej pozyskać .
Darecka 05:41, 03 paź 2024

W odmętach albumu zdjęciowego mam jeszcze dinozaury z 29 lipca, obiecałam wielkie grande podsumowanie sezonu pomidorowego, śpieszę zatem uprzejmie donieść, jakież to psiankowate smakołyki najbardziej skradły moje serducho w tym sezonie.

Jako pierwsze w zestawieniu Golden Boy i bezodmianowiec "Marta"- owoce nieduże, krzaczki plenne i niechorowite, ale w smaku nie wyróżniają się jakoś szczególnie, są bardzo zbliżone do siebie, choć Marta odznacza się tym, rodzi owoce jak szalona, w pięknych gronach:

Tutaj wg opisu z paczki Yellow Dragon, ale ewidentnie pomylili nasiona, krzaczek padł jako pierwszy na placu boju i kaprysił przy kiełkowaniu, wizualnie bardzo ładny, ale w smaku dość przeciętny:

Yellow Brandywine- ten pomidorek zasługuje na większą uwagę, smak miał bardziej złożony niż moje pozostałe żółte, średnio plenny, ale myślę że zostanie ze mną na przyszły sezon:

Darecka 05:52, 03 paź 2024

Pink Siberian Tiger prześliczna malinóweczka, ale niestety tak chorowita, jak plenna, nad jej przyszłą karierą u mnie muszę jeszcze podywagować

Z tego kolegi to jest niezły ananas, a dokładniej Ananas Noir, rodzi duże, smaczne owoce, prawdopodobnie zostaniemy ze sobą dłużej :

Niekwestionowana królowa smaku, charakteryzująca się malachitową gracją i powabem, to istny klejnot koronny w mojej pomidorowej szkatułce, choć trzeba idealnie utrafić w moment zbioru, inaczej z królowej zamieni się w pospolitą wieśniaczkę, która ordynarnie trąci pyrą (tzn. smakuje, jak rozgotowany ziemniak, czyli niezbyt wykwintnie ). Przed Państwem Malachitowa Szkatułka:

Darecka 06:00, 03 paź 2024

Jeśli tęsknicie za smakiem dawnych, dobrych pomidorów, to Aussie będzie idealnym wyborem. Owoce mają tendencję do gigantyzmu, kiedyś dzięki niej udało nam się wygrać zakład z kolegą mojego lubego, kto wyhoduje cięższego pomidorka, choć okaz na poniższym zdjęciu zdaje się tej teorii nie potwierdzać :

Moja koktajlóweczka nr 1- Black Cherry, uwielbiam jej smak i plenność, jednak trzeba jej pilnować, bo ma dzikie zapędy i rośnie niepohamowanie:

Green Zebra- jeśli miałby to być konkurs piękności, to na pewno stanęłaby na podium, w smaku też niczego sobie, myślę, że jak posiejecie na spróbowanie, to się nie zawiedziecie:

Brakuje mi tylko fotki Alice's Dream, też fajny pomidorek, całkiem smaczny, choć na pewno nie jest moim najulubieńszym .
Darecka 06:16, 03 paź 2024

Archiwalne zdjęcia fasolnika. Jedna z przetaczających się po łódzkim letnich wichur położyła nam stelaż, więc sporo się zmarnowało, ale co sobie podjedliśmy, to nasze .

Jeśli o podjadaniu mowa, to poza pomidorami i fasolnikiem zajadaliśmy się też papryczkami, miechunkami i rosnącymi na drzewach dyniami .

Darecka 06:20, 03 paź 2024

Tu już 24 sierpnia:

Darecka 06:25, 03 paź 2024

Żółte mini słodkie papryczki wchodzą na stałe do naszego kanonu:

Miechunki wyglądają jak zminiaturyzowana kopia ozdobnych dyniuszek, które samoistnie wyrosły sobie u nas na kompoście i jakby nigdy nic rodziły owocki na potęgę (zebrałam ich całe wiadro ):

Chilli też nie próżnowało, z 3 krzaczków były niezłe zbiory: