Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 11:18, 08 lut 2026

Darecka 11:21, 08 lut 2026

Jedyna Kraina Czarów, jakiej potrzebujemy :

LIDKA 11:43, 08 lut 2026

Przez te kolorowe foty lata można obłędu dostać gdy za oknem śniegu po kolana i mróz. Tęsknota wzmaga się za wiosną.
Darecka 12:05, 08 lut 2026

Oj zdecydowanie, chyba wszyscy tutaj już przebieramy nóżkami i z wytęsknieniem czekamy na pierwsze wiosenne promyki. Wczoraj u nas tak pięknie ptaszki śpiewały w sadzie, aż można było pomarzyć z zamkniętymi oczami, że to już .
An_na 07:17, 09 lut 2026

Ech...rozmarzyłam się
Kordina 10:08, 09 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Przez te kolorowe foty lata można obłędu dostać gdy za oknem śniegu po kolana i mróz. Tęsknota wzmaga się za wiosną.

Aż musiałam się zalogować po obejrzeniu tej feerii barw i chciałam sformułować zdanie, jak te obrazy wzmagają tęsknotę za wiosną, kolorami, a tu już ubiegli człowieka
Twoja Mama-Czarodziejka Kwiatowa, takie piękne wianki, kompozycje tworzy, macie dusze artystyczne bez wątpienia
Darecka 05:55, 15 mar 2026

Aniu, Bożenko- chyba jesteśmy już coraz bliżej takich widoków, u nas wiosna wyściubiła nosek spod zimowej kołderki całkiem z przytupem, mam nadzieję, że Was (wszystkich) też słonko rospieszczało ostatnimi czasy .

Bożenko- ja z kolei jestem pełna zachwytu i podziwu nad wszystkim, co wychodzi spod Twojej uzdolnionej rączki .

A skoro o wytworach manualnych mowa, to pochwalę się kilimem ćmowym, który zrobiła mi na urodziny najmłodsza z mych siostrzyczek (pasuje do plastrów drewnianych z ćmami na przeciwległej ścianie) oraz rzeżbami z modeliny tej trochę starszej (modelami były rezydujace u nich kociaki):

Darecka 06:06, 15 mar 2026

Na początku zeszłego miesiąca coś już człowieka tak wierciło w środku, że trzeba było odpalić stoliczek rozsadowy. 8 lutego jakieś pierwsze mikrolistki wyskoczyły spod ziemi, tak że baklcyl ogrodowy zaczął dawać o sobie znać:

Rozkręcał się dosć skromnie, ale już 22.02 pojawiły się papryczki ozdobne Shu Variegata, selery naciowe, pietruszka i zielone wąsy szczypiorku--> fajnie jest móc coś zielnego skubnąć na kanapkę .

Darecka 06:11, 15 mar 2026

28 luty zaskoczył nas pierwszym przyjemnym słoneczkiem, a cudna pogoda utrzymywała się w kolejnym tygodniu, zatem dezercja z pracy przy komputerze na poczet tej ogrodowej była nieunikniona.

Najpierw ścięliśmy wszystkie miskanty:

Darecka 06:22, 15 mar 2026

Potem przyszedł czas na przycinanie hortensji, odkrywanie posadzonych jesienią cebulowych oraz innych budzących się po zimie roślinek, a także postawienie płotków zasiekowo-antypsowych i generalne porządki na rabatch. Najważniejsza sprawa- wystawienie bujaków na zewnątrz, żeby sobie przycupnąć i chłonąć energię ze słonka .