Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 10:12, 24 lis 2023

Mamy długi majowy weekend, można więc znowu pobawić się w ogrodzie

Na miejsce patyka wskakuje klonik Globosum:

Wycieczka kilkanaście kilometrów za miasto skutkuje też drugą metasekwoją (ale małe te kółeczka wokół nich ):

Pod klonikiem, już posadzonym, wypoczywa sobie kiteł (znowu załapał się na fotkę):

Darecka 10:21, 24 lis 2023

Zbliżenie na wynik "głębokich przemyśleń" z uwzględnieniem zasad złotego podziału i ciągu Fibonacciego- widać jak bardzo pozbawiona proporcji jest teraz ta rabata, niestety na dalsze zmiany trzeba będzie czekać do następnego roku...

Skoro widać przyczepkę przytwierdzoną do poczciwego Golfika, to wiedz, że coś się święci Kolega Szymona zgodził się nam ją znowu pożyczyć w zamian za czarnego koguta ( czy inną powszechnie akceptowalną ułamkową formę płatniczą, typu 0,7 )

Tyle się dzieje, że koktajlówki cierpią przez moją opieszałość, mus je na gwałt (przepraszam za wyrażenie) przesadzić do większych doniczek:

Darecka 10:30, 24 lis 2023

W sadzie królują bzy, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, moja prababcia miała kilka ogromnych okazów w swoim ogródku, mijałam je też w drodze do szkoły:

Darecka 10:36, 24 lis 2023

Mamy nasze pierwsze płotki! Pamiętam doskonale te wygibasy, które uskutecznialiśmy w sklepie budowlanym, zrobiliśmy dwuskładowy pociąg z wózków, ledwo je dotaszczyliśmy do kasy, powodując ogromny zator w przejściach między regałami :

W warzywniku teść posadził po raz kolejny swoje fioletowe pyrtofle:

Moje wysiewy też dają nadzieję na przyszły plon:

Darecka 10:41, 24 lis 2023

Nie samą pracą człowiek żyje, więc spędzamy rodzinnie miłe chwile nad stawem, gawędząc i popijając leniwie whisky:

Biorę swoją dzidę i idę, czas wrzucić coś na ruszt, bo od tych pogawędek zgłodnieliśmy okrutnie:

Darecka 10:47, 24 lis 2023

Zanosi się na deszcz, ale póki co robię mały obchód po naszych włościach (ehh.. ten nieszczęsny daszek ):

Drzewka owocowe dostają obwódkę z aksamitek, posiane były jakiś czas wcześniej:

Nie narzekamy też na niedobór trawnika do koszenia:

MagdaLenka 10:47, 24 lis 2023

Ale niespodzianka z samego rana! Rewelacyjny kolejny odcinek. Praca pali Wam się w rękach, macie bardzo duże postępy. Zazdroszczę, bo u nas ogrodowanie idzie w ślimaczym tempie.
Darecka 10:49, 24 lis 2023

11 maj 2020
Z czeluści (czuleści? ) Internetów zamawiam hortensje na wyższe, tylne piętro cienistej pod orzechami. Tutaj prosto po odpakowaniu::

Darecka 10:53, 24 lis 2023

MagdaLenko dziękuję za dobre słowo, ale to co tu widać powstawało latami, a i tak dalekie jest od ideału. No i nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że u Was się cokolwiek ślimaczy, już sam przedogródek to kawał solidnej pracy i jaki efekt wow! Po zamieszczonych u Ciebie w wątku karteczkach widzę, że planujemy rabaty w podobny sposób, ja czasami jeszcze bawię się w paint'cie niczym hakjer od siedmiu boleści
Darecka 11:03, 24 lis 2023

15 maj 2020
Już od jakiegoś czasu miałam możliwość pracy zdalnej, nie powiem, żebym wtedy jakoś szczególnie na to narzekała, wręcz przeciwnie

Odpalam powoli roboczego laptopa, a przez okno salonu dostrzegam taki oto widoczek- eM poprawia jeszcze przed pójściem do pracy ściski mocujące świeżo przyklejone panele do płotu (na tym etapie mogę z całą stanowczością stwierdzić, że wsiąknął w ogródkowanie tak, jak ja)

Dzień zapowiada się pięknie, rozpiera mnie duma patrząc na nasze tegoroczne dokonania, nie mogę się więc powstrzymać i chyłkiem pomykam chociaż na chwilę do ogrodu, żeby uwiecznić wstające słonko: