Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdy

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Magdy

Magda555 18:01, 05 gru 2023

Dzień dobry,

Przedstawiam swój ogródek. Mam pytanie może ktoś doradzi co można tu zmienić ulepszyć? Co sądzicie?

Mary 23:29, 05 gru 2023

Magda555 napisał(a)
Dzień dobry,

Przedstawiam swój ogródek. Mam pytanie może ktoś doradzi co można tu zmienić ulepszyć? Co sądzicie?

Moim zdaniem tu się za dużo dzieje.
Białe kamyczki to był całkiem z ogrodu wykluczyła. Oko zatrzymuje się na kamyczkach.
Podobne wątpliwości mam odnośnie tej bardziej jasnej kostki.
Okrągłe beżowe kamienie zupełnie mi nie pasują do ciemnoszarej kostki.
Inna kolorystyka i inna bajka.
Podobnie beżowe drobne kamyczki nie pasują mi do szarej kostki.
Nie rozumiem też koncepcji funkcjonalnej.
Widzę ścieżkę, która prowadzi pod drzewo. A pod drzewem jakieś dwa małe obszary z kamyczkami. Potem za korą znowu kamyczki. Jaki jest zamysł funkcjonalny tych nawierzchni?
ElzbietaFranka 00:17, 06 gru 2023

Magda555 napisał(a)
Dzień dobry,

Pierwsza fotka za dużo zawijasów. Czemu ma służyć ten chodnik z kostki? Wyrzuć te białe kamyczki chodnik wyprostuj na szer. 7 kostek, albo zwez do 6 kostek i z reszty zrób obwódkę zamiast te cegły szamotowej. oprzyj się na dwóch kolorach brzozowej kory która z czasem zmieni kolor i szarej kostki. Resztę dopełniają kolorami roślin.

2 i 3 fotka poszerza obwódkę tak aby objela to kółka iglaczkiem. Wyrzuć te otoczaki kamienne. Przycinaj krzaki iglaków bo ci zarośnie całą przestrzeń.

Czy to drzewo to modrzew? Jeżeli tak to będzie się jesienią sypał najlepiej wtedy mieć korę pod nim.

Obwódka kostkę połóż na podsypce z suchego betonu można dostać w markecie budowlanym

Magda555 08:05, 06 gru 2023

Mary napisał(a)

Moim zdaniem tu się za dużo dzieje.
Białe kamyczki to był całkiem z ogrodu wykluczyła. Oko zatrzymuje się na kamyczkach.
Podobne wątpliwości mam odnośnie tej bardziej jasnej kostki.
Okrągłe beżowe kamienie zupełnie mi nie pasują do ciemnoszarej kostki.
Inna kolorystyka i inna bajka.
Podobnie beżowe drobne kamyczki nie pasują mi do szarej kostki.
Nie rozumiem też koncepcji funkcjonalnej.
Widzę ścieżkę, która prowadzi pod drzewo. A pod drzewem jakieś dwa małe obszary z kamyczkami. Potem za korą znowu kamyczki. Jaki jest zamysł funkcjonalny tych nawierzchni?

Dziękuje za odpowiedź. Bedę próbowała coś zrobić według Twoich podpowiedzi.
Magda555 08:10, 06 gru 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Pierwsza fotka za dużo zawijasów. Czemu ma służyć ten chodnik z kostki? Wyrzuć te białe kamyczki chodnik wyprostuj na szer. 7 kostek, albo zwez do 6 kostek i z reszty zrób obwódkę zamiast te cegły szamotowej. oprzyj się na dwóch kolorach brzozowej kory która z czasem zmieni kolor i szarej kostki. Resztę dopełniają kolorami roślin.

2 i 3 fotka poszerza obwódkę tak aby objela to kółka iglaczkiem. Wyrzuć te otoczaki kamienne. Przycinaj krzaki iglaków bo ci zarośnie całą przestrzeń.

Czy to drzewo to modrzew? Jeżeli tak to będzie się jesienią sypał najlepiej wtedy mieć korę pod nim.

Obwódka kostkę połóż na podsypce z suchego betonu można dostać w markecie budowlanym

Dziękuje za odpowiedź. Bedę próbowała zmienić ogródek według Twoich podpowiedzi.
Monika83 09:09, 06 gru 2023

Magda555 napisał(a)
Dzień dobry,

Magda witam się w Twoim wątku Te roślinki przy ścianie domu odsunełabym je od ściany bo są za blisko posadzone, minimum 1m od ściany, niewiem jak to się ma do reszty ale tą ścieżke z kostki zlikwidowałabym wraz zbiałymi kamyczkami i posadziłabym roślinki, ewentualnie tak jak Ela wspomniała wyprostowałabym tą ścieżke i dałabym ją przy samej ścianie domu a jałowca bym mocno przycieła po bokach.
Magda555 14:21, 06 gru 2023

Monika83 napisał(a)
Magda witam się w Twoim wątku Te roślinki przy ścianie domu odsunełabym je od ściany bo są za blisko posadzone, minimum 1m od ściany, niewiem jak to się ma do reszty ale tą ścieżke z kostki zlikwidowałabym wraz zbiałymi kamyczkami i posadziłabym roślinki, ewentualnie tak jak Ela wspomniała wyprostowałabym tą ścieżke i dałabym ją przy samej ścianie domu a jałowca bym mocno przycieła po bokach.

Dziękuje za odpowiedź. Spróbuje coś zmienić według Twoich podpowiedzi.
Muszelka 15:04, 06 gru 2023

Magdo, witam Cię serdecznie na Ogrodowisku

Dziewczyny dobrze radzą, istnieje u Ciebie potrzeba reorganizacji przestrzeni rabatowej

Moim zdaniem najlepiej zdjąć wiosną wszystkie krawężniki oraz chodniczek i na nowo poprowadzić linię rabat.
Masz jakieś zdjęcie z góry? Napisz, proszę, jakie rośliny już tam rosną. To strona południowa?
Magda555 20:15, 06 gru 2023

Muszelka napisał(a)
Magdo, witam Cię serdecznie na Ogrodowisku

Dziewczyny dobrze radzą, istnieje u Ciebie potrzeba reorganizacji przestrzeni rabatowej

Moim zdaniem najlepiej zdjąć wiosną wszystkie krawężniki oraz chodniczek i na nowo poprowadzić linię rabat.
Masz jakieś zdjęcie z góry? Napisz, proszę, jakie rośliny już tam rosną. To strona południowa?

Dziękuje za podpowiedź. Wiosną będę próbowała zmienić ogródek w którym na razie między innymi jest modrzew, cis, berberysy i azalia. To strona wschodnia.
MagdaLenka 14:13, 08 gru 2023

Witam się i ja.
Teraz zimą akurat jest dobry moment na to, żeby przejrzeć wizytówki ogrodów i zastanowić się w którym kierunku chcesz iść w kwestii ogrodowania.
Dodaj też więcej zdjęć ogorodu i najlepiej jakiś szkic, żeby zobrazować strefy funkcjonalne Twojego podwórka. Dobrze byłoby też wiedzieć jaką masz glebę. Wtedy zrobi się burzę mózgów i dostaniesz mnóstwo wskazówek.