Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projekt rabaty pomocy....

Projekt rabaty pomocy....

Ana89 11:28, 17 maj 2024

Witam serdecznie wszystkich, niedawno odkryłam jak wspaniałe i inspirujące jest to miejsce
Chciałabym prosić Was o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty, ponieważ absolutnie nie wiem jak się do tego zabrać...
Rabata jest długości 25m, szerokość 1,5m (możliwe poszerzenie).
Myślałam o posadzeniu białych hortensji, miskantów i niższych akcentów zimozielonych, ale potrzebuję jeszcze czegoś wyższego pomiędzy (mam jakieś typy drzew o pokroju kulistym np. Platan , ambrowiec, klon, catalpa, ale też kolumnowym np. grab, ambrowiec, dąb i zimozielone cisy, żywotniki) nie mogę się zdecydować i przede wszystkim nie wiem jak to rozplanować.
Proszę o wasze rady i pomysły
Makao 14:12, 17 maj 2024

To jest ta rabata bliżej kostki czy siatki?
Ana89 14:47, 17 maj 2024

Ta szersza przy siatce.
Ana89 14:48, 17 maj 2024

Chociaż te wąskie też nie zachwycają...
Makao 17:33, 17 maj 2024

Bo masz wszystko płasko. Konieczne jest wysokie piętro czyli drzewa tak jak piszesz i średnie piętro czyli krzaki a potem niskie piętro.
A u Ciebie jest tylko niskie.

Pytanie czy Ty chcesz zakryć całkiem sąsiada czy mogą być prześwity?
Czy jeśli drzewa liściaste zgubią na zimę liście to widok sąsiada będzie przeszkadzał czy nie? Jeśli nie to drzewa liściaste kolumnowe będą pasować. Nie kuliste bo one będą szły mocno w szerz na wszystkie strony czyli do sąsiada też.
Możesz zdecydować się na coś bardziej całorocznego np. choiny kanadyjskie które możesz ciąć w ścianę i świerki serbskie które nigdy nie gubią igieł a są chude. Bardzo ładnie wyglądają sadzone grupami np. po 3.
Cokolwiek byś nie wybrała to najlepiej od razu nastaw się na to że zajmie Ci to o wiele większą szerokość niż 1,5 m.
No chyba że wystarczy Ci posadzenie drzew kolumnowych co 2,5-3 m a między nimi np. trawy wysokie i hortensje.

Wiem jednak z doświadczenia że każdy kto zaczyna swoją przygodę ogrodową od cienkich pasków rabatowych kończy na stopniowym powiększaniu rabat do całkiem szerokich pasków a ten pas wzdłuż tego ogrodzenia nie wydaje się być jakoś mocno szeroki. Ile on ma w całości? 4m?
To ja mam rabatę 25m długą i 6 m szeroką a wcale takiej nie planowałam. Samo wyszło.

Tak więc jeśli jeszcze nie wiesz ile szerokości tej rabaty chcesz mieć to najpierw posadziłabym ścianę z iglaków zasłaniającą sąsiada.
Masz do wyboru cisy, choiny kanadyjskie lub świerki serbskie. Możesz też posadzić każdą z tych roślin by nie było nudy. Między iglakami możesz zrobić przerywnik i wsadzić drzewo liściaste kolumnowe np. wiśnie piłkowane Amanogawy które pięknie kwitną wczesną wiosną i mają limonkowe liście więc będzie fajny akcent kolorystyczny. A jak to już ustalisz to wtedy przed tą ścianą możesz już kombinować ze średnim piętrem a tu już można poszaleć bardziej tylko trzeba sprawdzić odczyn gleby.
Przygotuj też sobie dobrze glebę pod wszystkie nasadzenia.
Sprawdź czy masz glinę czy piach. A może coś już robiliście z ziemią. Dobrze jest posiać poplon i go przekopać. Nawieźć jesienią przekompostowany obornik i znowu przekopać. Poczekać do wiosny i wtedy sadzić.
Ana89 16:06, 22 maj 2024

Myślę nad żywopłotem z Cisa ale zastanawiam się czy z Hortensjami które lubią glebę kwaśną nie wyklucza się to …?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies