Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odświeżenie mikroogrodu

Odświeżenie mikroogrodu

Mary 10:34, 24 lip 2024

Nie mam osobistych doświadczeń z wysiewem trawy jesienią, więc trudno mi doradzać.
Jednak pierwsza połowa września wydaje mi się ok pod warunkiem, że pogoda nie zaskoczy nas wtedy upałami.
sokar444 22:22, 25 lip 2024

Mary, trawy praktycznie nie ma, sporadycznie są jakieś kępki. Chwasty jako takie zaczęły rosnąć w tym roku, przez kilka miesięcy zupełnie nic nie robiłem z trawnikiem, a w zeszłych latach ograniczałem się tylko do okazjonalnego koszenia. Na razie po tym, co tutaj przeczytałem, zaplanowałem, że najpierw skoszę chwasty kosiarką, potem szpadlem zbiorę wierzchnią warstwę darni, i na koniec poruszę ziemię szpadlem, poczekam ze dwa tygodnie i ponownie usunę to, co wyrośnie, a potem się zobaczy...
sokar444 10:24, 26 lip 2024

Jak widać na zdjęciach, są już pierwsze efekty prac. Zauważyłem sporo takich dużych paskudnych robali, jak na jednym ze zdjęć, czy to normalne, czy po zerwaniu darni należałoby czymś spryskać ziemię?
Mary 13:03, 26 lip 2024

To wygląda na pędraki. Wybieraj wszystkie, które znajdziesz.
Tutaj znajdziesz więcej informacji na ten temat.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/734-pedraki-w-trawie
Wiolka5_7 17:27, 26 lip 2024

To już wiadomo czemu nie masz trawnika.
Pędraki zeżarły korzenie.
Kiedyś był Dursban na to dziadostwo ,ale wycofali.