Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odświeżenie mikroogrodu

Odświeżenie mikroogrodu

sokar444 10:09, 20 lip 2024

Dzień dobry,
drodzy forumowicze, zwracam się z prośbą o poradę w kwestii odświeżenia mojego niewielkiego ogrodu, liczącego sobie 60m2. Otóż z powodu braku czasu tak naprawdę nigdy specjalnie się nim nie zajmowałem, więc obecnie wygląda on jak na załączonym zdjęciu. Kilka dni temu powiedziałem sobie "dość, trzeba zadziałać", jednak w tych kwestiach jestem zupełnie zielony. W związku z tym bardzo proszę o kilka porad, od czego by tu zacząć, żebym mógł cieszyć się ładną, zieloną trawką.
sokar444 10:27, 20 lip 2024

Anda 11:44, 20 lip 2024

Witaj na forum
Teraz nie jest dobry czas na rewolucje ogrodowe, za gorąco i za sucho.
Poza tym na 60 qm nie robiłabym żadnego trawnika, bo jest najbardziej pracochłonny w ogrodzie i wymaga najwięcej wody, nawozów i pracy. Rabaty krzewiasto-bylinowe wymagają o wiele mniej opieki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 12:23, 20 lip 2024

A co chcesz mieć w ogródku?
sokar444 11:45, 22 lip 2024

LIDKA napisał(a)
A co chcesz mieć w ogródku?
chyba jednak trawę, bo mam już dwa rododendrony klon japoński (chyba... takie małe drzewko) i liliiowca...
Mary 21:23, 22 lip 2024

To nie jest dobry moment na sianie trawy. Ale możesz teraz przytować teren i posiać trawę jesienią.
Przekop teren i usuń chwasty z korzeniami. Wzbogać glebę kompostem lub przekompostowanym obornikiem. Wyznacz kształt trawnika, np. koło, a resztę zostaw na rabaty. Jak napisała Anda, trawnik jest bardzo pracochłonny. Żeby był ładny, trzeba go regularnie podlewać, kosić i nawozić. Mniej trawnika, mniej roboty. Trawnik z zadbanymi brzegami wygląda o wiele lepiej niż taki sam trawnik bez zadbanych brzegów i niestarannie skoszony przy płocie czy przy roślinach. Im prostszy kształt trawnika tym szybciej można go skosić i podlać. Nie masz czasu podlewać - rozważ jakiś system nawadniania. Wyjeżdzasz na wakacje i zostawiasz ogród bez opieki - tym bardziej rozważ system nawadniania. Albo jakąś podlewaczkę, która będzie miała stałe miejsce poza kołem trawnika i z tego miejsca podleje cały trawnik. Masz niewiele czasu na koszenie - rozważ zakup kosiarki akumulatorowej. Kabel się nie plącze, nie trzeba go zwijać, rozwijać. Ale są też wady. Trzeba kosić często, bo taka kosiarka ma mniejszą moc i koszenie długiej czy wilgotnej trawy jest utrudnione.
Jeżeli nie masz czasu/pomysłu co posadzić poza trawnikiem, oczyszczony teren poza trawnikiem przykryj tekturą i korą. Biały żwirek wokół roślin proponuję zastąpić korą.
sokar444 07:34, 23 lip 2024

Ok, tylko czy takie wzbogacanie gleby przekompostowanym obornikiem nie ma czasem skutków ubocznych w postaci nieprzyjemnego zapachu? Bo mieszkam na zwartym osiedlu, ogródki sąsiadów bezpośrednio przylegają do mojego i pewnie byłaby afera, gdyby nawet trochę śmierdziało... Czy możecie mi polecić produkt, który nie wydziela przykrego zapachu?
Czyli sianie trawy wchodzi w grę mniej więcej w okolicach połowy września, lub początku października? To za przekopanie chyba najlepiej wziąć się dopiero w okolicach wysiewu...
LIDKA 08:02, 23 lip 2024

Do jesieni zjedzą cię chwasty. Kompost w workach nie śmierci zupełnie. To czarna oróchnicza ziemia.
Przekop i czyść z chwastów jak Mary mówi.
Mary 21:06, 23 lip 2024

Tak jak Lidka napisała kompost w workach nie śmierdzi. Obornik może śmierdzieć. Mój poprzedni ogród był podobnej wielkości i miał podobne uwarunkowania, więc dobrze rozumiem Twoje obawy.
Odnośnie terminu przekopywania. Odniosłam wrażenie, że chcesz już zacząć działać i mieć poczucie, że część pracy już została wykonana. Jeżeli jednak po tym wyczyszczonym terenie ktoś musiałby chodzić, np. dzieci muszą gdzieś biegać, to może rzeczywiście lepiej poczekać. Dopytam jednak jeszcze: Czy wiesz co zastaniesz pod wierzchnią warstwą? Jeżeli już kiedyś przekopywałeś ten teren to nie będzie niespodzianek. Jeżeli nie to mogą Cię spotkać różne niespodzianki, które zajmą czas. Im głębsze kopanie tym więcej czasu będzie trzeba poczekać, żeby ziemia osiadła.
No i kwestia chwastów. Jeżeli pozwolisz im się wysiać to będzie ich coraz więcej. Jeżeli masz chwasty wieloletnie to raczej jednym przekopaniem i czyszczeniem się ich nie pozbędziesz. Im szybciej zaczniesz walkę z chwastami tym lepiej.
Trudno mi się zorientować ze zdjęcia jak to teraz wygląda. Cała trawa uschła i zostały tylko chwasty?
sokar444 21:13, 23 lip 2024

Ok, w piątek zaczynam działać. Tylko jeszcze powiedzcie, kiedy wypadałoby wysiać trawę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies