Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Perukowiec usycha pomocy

Pokaż wątki Pokaż posty

Perukowiec usycha pomocy

Bozena7111 05:40, 10 sie 2024

Moj wieloletni perukowiec usycha. Usychają mu gałązki. Poradzicie czym pryskać ? Podobno ridomil gold był skuteczny ale już go nie ma .
sylwia_slomc... 08:45, 10 sie 2024

Odciąć kawałek uschniętej gałązki i sprawdzić przekrój. TO może być werticilioza, opryski nie pomogą trzeba przez kilka lat kilkukrotnie lać całą ziemię wokół magicurem lub previcurem
Bozena7111 15:39, 10 sie 2024

Dzień dobry tak jest ciemniejszy środek po ucięciu gałązki i w sumie widziałam to już przy cięciu ale wtedy nie mieściło mi się w głowie że może być chory.mogę ciąć już ? Jak często podlewać tymi preparatami? Czym nawieźć na zimę ? Dziękuję raz jeszcze za odzew.
sylwia_slomc... 22:00, 10 sie 2024

Wyciąć wszystko co usycha do zdrowego. podlać od razu i do listopada jeśli ziemia nie zamarznie powtarzać raz w miesiącu. Wiosną od marca znowu ze trzy razy co miesiąc i obserwować co się będzie działo gdyby coś usychało wycinać na bieżąco. Lubi nawracać, trzeba wtedy walkę zaczynać od nowa. Koniecznie wszystkie zastosowane narzędzia przy wycince i uprawie ziemi wokół zlewać obficie denaturatem celem odkażenia.
Bozena7111 22:45, 10 sie 2024

Bardzo dziękuję za odpowiedź.. poszedł pod nóż gruby konar dzisiaj prawie się popłakałam..eh jak nastolatka.... a miał być przewodnikiem kolorystycznym w moim ogrodzie..
dziękuję raz jeszcze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies