Odciąć kawałek uschniętej gałązki i sprawdzić przekrój. TO może być werticilioza, opryski nie pomogą trzeba przez kilka lat kilkukrotnie lać całą ziemię wokół magicurem lub previcurem
Dzień dobry tak jest ciemniejszy środek po ucięciu gałązki i w sumie widziałam to już przy cięciu ale wtedy nie mieściło mi się w głowie że może być chory.mogę ciąć już ? Jak często podlewać tymi preparatami? Czym nawieźć na zimę ? Dziękuję raz jeszcze za odzew.
Wyciąć wszystko co usycha do zdrowego. podlać od razu i do listopada jeśli ziemia nie zamarznie powtarzać raz w miesiącu. Wiosną od marca znowu ze trzy razy co miesiąc i obserwować co się będzie działo gdyby coś usychało wycinać na bieżąco. Lubi nawracać, trzeba wtedy walkę zaczynać od nowa. Koniecznie wszystkie zastosowane narzędzia przy wycince i uprawie ziemi wokół zlewać obficie denaturatem celem odkażenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.. poszedł pod nóż gruby konar dzisiaj prawie się popłakałam..eh jak nastolatka.... a miał być przewodnikiem kolorystycznym w moim ogrodzie..
dziękuję raz jeszcze.