Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » spalony ogród i ubezpieczyciel..pomóżcie

spalony ogród i ubezpieczyciel..pomóżcie

Bozena7111 16:24, 12 sie 2024

Kochani nie wiem, czy to właściwe miejsce na ten wątek, ale wiem juz gdzie szukać rady.
Dwa lata temu w wyniku samozapłonu samochodu naszego gościa
z Francji spaleniu uległy wieloletnie krzewy z ogrodu.
Sprawę prowadził, z ramienia zagranicznego ubezpieczyciela ubezpieczyciel w Polsce, który wycenił szkody na 890 zł obliczając koszty rewitalizacji krzewów.
Po mojej interwencji zaproponowali 1200 po czym stwierdzili że nie widzą niedopatrzeń więc zamykają sprawę.

Oddałam sprawę do "znajomego": likwidatora szkód, który wziął zaliczkę i ..od tego czasu nie ma kiedy tym się zająć.
W międzyczasie wiele miesięcy spędziłam między domem i szpitalami i nie miałam głowy by podjąć temat na nowo tym bardziej że nie mam kompletnie pojęcia jak zająć się tematem jak wycenić straty a ubezpieczyciel nie pali się do rozmowy.

Czy ktoś miał kto podobne doświadczenia? Jak ugryźć temat?

przepraszam jeśli to nie na temat, ale jestem mocno zdeterminowana bo świerk jest do usunięcia jako jeden z 4 innych będących częścią szpaleru przy wjeździe a cyprysik co prawda odrósł jako jedyny z całego szpaleru cyprysików nie ma przyrostów bocznych i zaczął chorować. (wyciek żywicy z pnia) i to strasznie mnie smuci, bo to drzewka które sadziła jeszcze moja mama.
.

Tak wygląda cyprysik i conica w 2024 roku ..uszkodzone jałowce musieliśmy usunąć

I jeszcze ogromna prośba ..wiosną wycięłam część kory z pnia, w miejscu, w którym sąćzyła się żywica ..dzisiaj widziałam że sączy się poniżej wycięcia..czy samo wycięcie wystarczy czy czymś jeszcze popryskać drzewko?

dziękuję z góry i przepraszam jeśli nie na temat
LIDKA 16:36, 12 sie 2024

Trudna sprawa. Conika raczej nie odrośnie.
Ja bym to usuneła i sadziła nowe.
To na 2 foto można obciąć gałezie i odsłonic pień. Trzeba to zrobić wczesną wiosną.
Natomiast drzewo można spróbować ratować.kup maść ogrodniczą taką tłustą , oczyść rane i zasmaruj.

Zdrowia Ci życzę.
Bozena7111 17:04, 12 sie 2024

Witaj Lidko
pięknie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź..no tak już dawno powinna być usunięta, ale dopiero jak sprawę z ubezpieczycielem zakończę..

czy pryskać cyprysik czymś?

pozdrawiam serdecznie

sylwia_slomc... 19:10, 12 sie 2024

Witaj. Nie wiem w jakim towarzystwie masz ubezpieczony ogród, ale ja w tym na P i końcówka U. U mnie następowały powodzie i gradobicia. Każdorazowo po zgłoszeniu sama musiałam oszacować wartość strat, a ubezpieczycielowi przesłać fotografie stanu roślin przed szkodą i po szkodzie, a po wypłacie odszkodowania również po odtworzeniu czy posadzeniu nowych roślin. Jak szacowałam wartość roślin? Szukałam w internecie rośliny danej odmiany i jeśli np była to bylina już duża rozrośnięta kępa to wiadomo takiej nie znajdziesz tylko mniejszą sadzonkę trzeba było przemnożyć wartość przez ilość roślin w kępie jaką straciłam, tak uzyskiwałam wartość aktualna straty. W przypadku drzew czy krzewów istnieje szansa w renomowanych szkółkach znalezienia podobnej wielkości okazów i pozyskanie wartości do oszacowania.
Ważne jest też by towarzystwu ubezpieczeniowemu udowodnić posiadanie ww roślin, które uległy zniszczeniu. Czyli mieć np paragony z zakupu z data z przed szkody. Jeśli tego nie posiadasz to chociaż posłużyć się zdjęciami.
Po przedstawieniu przeze mnie dokumentacji zjawiali się na oględziny i szacowali uznawali szkodę. trwało to od jednego do dwóch miesięcy, ale wypłacali całą wartość zaistniałej szkody.
Bozena7111 19:43, 12 sie 2024

Bardzo dziękuję za obszerna odpowiedź,
Pozdrawiam serdecznie
Judith 18:23, 13 wrz 2024

Hmm, a jaka jest - według Ciebie - wartość szkody?