Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka

Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka

Juzia 15:21, 13 sie 2024

Jak Twoja działka to się nie zastanawiaj i sadź ukochane brzozy
Tylko odsuń je bardziej od domu... i odstępy między nimi większe... tak z 4-5m minimum.
Bozena7111 15:29, 13 sie 2024

Juzia tak myślałam aż do Twojego i Lidzi komentarza a teraz szperam po necie zachwycając się kolumnowymi grabami

Juzia 15:52, 13 sie 2024

Hahahhaa!

Sorry, że namieszałam
Ale zobaczyłam płot i że wąsko...
Bozena7111 16:09, 13 sie 2024

Juzia ja się cieszę na każdą uwagę ..i kolumnowe są bardzo racjonalne i piękne i poczytam o ich uprawie i cięciu. Będę pisać na forum na pewno
Mam prośbę gdybyś mogła zerknąć jeszcze na mój post i doradzić coś w kwestii nasadzeń w te gołe miejsca w ogrodzie oznaczonym jedynka od strony północnej.. czy myślisz że szmaragdy powtykane pomiędzy istniejące nasadzenia mają sens? A przed nimi 2x drzewo np kanzan ?
Juzia 16:37, 13 sie 2024

Jak brzozy to Kanzanów bym nie dawała.... tylko jakieś kolumnowe.
A jak kolumnowe przy domu, to tam mogą być Kanzany.

Szmaragdy.... no mogą być.. ale raczej cięte na równo.
sylwia_slomc... 16:59, 13 sie 2024

Witaj.

Czytam co piszecie i mam kilka uwag.

Pierwsza to taka, że może by ten wątek warto przenieść do działu projektowego z powitań. Tam więcej osób doradza, zwłaszcza w sezonie zimowym odpowiednim na wszelakie planowania

Drugie jeśli z przodu jest judaszowiec i magnolia to kanzanów bym do nich nie dawała, bo magnolia wielka, a te drzewa dają uczucie ciężkości, kanzany po latach również. Lepiej posadzić tam jakąś wisienkę, która będzie miała lżejszy pokrój niż kanzan.

Trzecie co do brzóz to uważam, że odległość 5 metrów od budynku to trochę za mało. Z dwóch powodów. Pierwszy bo brzoza to wysokie drzewo i na wietrze może uszkadzać konarami elewację. Drugi to drewno ma kruche i łatwo się może złamać i również uszkodzić lub zrobić krzywdę komuś przechodzącemu obok budynku. Do tego śmieci mocno również suchymi gałązkami prócz nasion i liści. Gdyby miały być tam sadzone brzozy sadziłabym je na tej drugiej działce za siatką by odsunąć mocniej od budynku.

Czwarte jeśli istniejące brzozy zostaną usunięte należy brać pod uwagę, że w ziemi zostaje masa korzeni do tego gleba wokół nich będzie mocno wyjałowiona, Koniecznie trzeba będzie nad nią popracować by wzbogacić jeśli ma tam rosnąć coś innego, a nie będzie to łatwe do wykonania z korzeniami po starych drzewach.

Piąte na zamieszczonym planie nawet po powiększeniu nic nie jestem w stanie przeczytać bo jest za słabo widoczne na zdjęciu, może można poprawić pisakiem lub markerem?

Po szóste lepiej niż na Ogrodowisko po jakiekolwiek porady, wiedzę i doświadczenie trafić nie mogłaś, a atmosfera jest tu niepowtarzalna

Nie poddawaj Się tu znajdziesz tylko zapaleńców ogrodowych, którzy własnymi rękami tworzą cudne i urokliwe ogrody.
Bozena7111 18:52, 13 sie 2024

Dzień dobry,

Wszystko to prawda chciejstwo jest jak zauroczenie wszyscy twierdzą inaczej a Ty i tak widzisz co chcesz choć podświadomie się zgadzasz z twierdzeniami.

Poszukam jak przenieść wątek bo faktycznie zrobiłam zamieszanie.

Szkic oczywiście poprawię..przepraszam

Dziękuję za informację dotyczącą drzew..fakt niby wydawalo mi się że tam pasują ale obawiałam się że będzie tłoczno.
Czasem lepiej wywalić Wszystko i zakładać od nowa.

Bardzo cenne uwagi ..serdeczne dzięki
Basieksp 21:38, 13 sie 2024

Witaj Ja napewno bym ten płot przesunęła, skoro działka jest Twoja to po co ją dzielić
LIDKA 22:04, 13 sie 2024

Bożenka
Sylwia Ci dobrze mówi.

Poświęć zimę na planowanie. Już nic nie kupuj a do wiosny będziesz miała konkretny i rzetelny plan.

Trzeba zacząć od gleby. Jeśli naprawdę chcesz wywalić te brzozy to zrób to raz dwa i usuń jak najwięcej korzeni z gleby. One i tak wg mnie rosna zbyt blisko fundamentów i ścian. Minikoparka mogła by być tu pomocna.

Żeby poprawić glebe potrzebujesz kompostu, drobnej kory, mączki bazaltowej. Mogą być trociny, drobna zrębka. Obornik to juz super by był.

Jaką masz ziemie?
Ja gline i wale kory dużo. Dodaje w dołki pod rośliny i sypie jako ściółkę.

Na razie sie zastanów na planem a gatunki wybierzesz w między czasie.

Będziesz pracować sama czy z Mężem?
Pytam bo trzeba mierzyć siły na zamiary.
Za dużo i za szybko chciejstw na raz może spowodować zniechęcenie.

A tego nie chcesz.

I proszę,
Nie wystrasz się naszym paplaniem. My to z dobrego serca i własnego doświadczenia.
Bozena7111 23:13, 13 sie 2024

Kochana Lidko,

Jestem bardzo wdzięczna za Twój ciepły komentarzi każdy jeden. Zapewniam Cię,że to tzw "paplanie" to bardzo cenne informacje jakich nie znalazłam nigdzie.
Taka wiedza, która się dzielicie jest na wagę zlota.
Nie przyszłam tu po głaskanie tylko po konkrety..i jestem wdzięczna za każdą uwagę bo tak przywiązałam się do swoich wizji że aż zapomniałam że można inaczej. Pomysł z drzewami kolumnowymi jest genialny i właśnie siedzę i szukam info na temat ich obcinania, bo nie ukrywam że ani fachowców ani chętnych w nadmiarze niem mam
A nic nie wiem o pielęgnacji tego typu drzew.
Ogrodem w większości zajmuje i będę zajmować się sama,
Nie wiem jak zabrzmi to na tym szlachetnym forum, ale w przypadku drzew chciałabym jak najmniej obsługowe, żeby ekipy do obcinania nie ściągać kiedy będą miały po 5 metrów.

Gleba u mnie to glina. Każdy dolek kilkakrotnie większy z obornikiem, kompostem, ziemia ogrodową i tą z ogródka..inaczej byłoby trudno aczkolwiek w ogrodzie nie mam szczególnie wymagających roślin.

Powiedziałaś na głos to co ciągle kołacze mi w głowie.. żeby się zatrzymać i zastanowić i zmierzyć siły na zamiary..więc brzozy jesienią pójdą pod siekierkę przy okazji prac z kostką a potem przygotuje glebę tak jak mówisz.

Miłej nocy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies