Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka

Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka

Kordina 23:01, 15 sie 2024

Ze mnie rzecz jasna żaden znawca, ale też jak dziewczyny sadziłbym drzewa za płotem skoro to Twoja ziemia a tam w tym wąskim pasku zrobiłabym ogród bylinowy z wijącą się ścieżką w kształcie litery S
Masz jakiś plan z tą ziemią obok? Traktujesz go jako lokatę kapitału, czy coś z nią planujesz zrobić?
Chcesz mieć to aktualne ogrodzenie, żeby zachować tą część ogrodu nazwijmy ją intymną, czy chcesz zaszaleć na całości?
Jaki styl ogrodu najbardziej do Ciebie pasuje? Nie patrz na trendy tylko co Ci w duszy gra
Obejrzyj Pinterest może tam jakieś inspiracje znajdziesz i przykłady wrzucisz?
LIDKA 23:37, 15 sie 2024

Dobrze że Tu trafiłaś bo masz jeszcze szanse uniknąć wielu kosztownych błędów.

Ja mam od północnej i wschodniej strony domu do płota tylko 4 m. Po północnej stronie mam tuje, przed nimi rabatkę z rododendronami. Zmieściłam ścieżkę trawnikową i mam opadke z kamyków wkoło domu. Szeroką jak okap.

Po wchodniej stronie ścieźka jest nieco szersza i w nóżkach tuj mam hosty i żurawki.

Uznałam że to za wąsko na jakiekolwiek drzewa.

Tuje już mi przerastają płot. Nie bede ich cieła z wysokości.

Zobacz
Jest czysto i w miarę elegancko.

Pokazuje Ci to żebyś zobaczyła że może wcale niekoniecznie musisz mieć drzewa skoro od ściany do płotu jest wąsko.

Strona północna

Strona wschodnia
Bozena7111 00:22, 05 kwi 2025

Dobry wieczór,
bardzo dziękuję wszystkim za ubiegłoroczne komentarze. Na przełomie lata i jesieni zdrowie mi zaszwankowało na dość długi czas tak, że zniechęciły mnie wszystkie przedsięwzięcia ogrodowe.
Przepraszam, że nie raczyłam odpowiedzieć na wszystkie sugestie, ale na tamten czas mnie przerosły...wybaczcie proszę.

Zimą przyszedł czas rozmyślań, wielokrotnie czytałam komentarze, przeglądałam Wasze ogrody, szukałam inspiracji na koniec tak się zmęczyłam tymi pięknymi zdjęciami, że chciałam wszystko na raz. zobaczyłam też wszystkie wcześniejsze błędy popełnione. Zatem zdecydowałam, że nic więcej nigdy nie zrobię na opak w kwestii ogrodu bo i tak się to na mnie zemści. Zapukam więc do drzwi Ogrodowiska i uzupełnię ogród w jak najmniej absorbujące rośliny, głównie krzewy i zimozielone co tam jeszcze grono specjalistów z tej grupy mi doradzi. bo ogród od dwóch lat spędza mi sen z powiek, więc i tak mnie dopadnie .

Zacznę zatem od wymiany siatki od strony południowej i od zmiany kostki. Tym samym mogę zając się tej wiosny tylko stroną północno zachodnią.
Absolutnie macie rację w kwestii północnej ściany i brzóz tam się znajdujących. Nie planuję dołączenia do projektu drugiej działki, niestety w sumie, bo byłby kawał ogrodu, ale zgodnie z Waszymi sugestiami postanowiłam przenieść żywopłot i drzewa na drugą stronę. do celowo na tamtej działce wzdłuż drogi też będą drzewa, ale to pieśń przyszłości, jeśli wytrwam
Wątków mnóstwo i nie umiem ich poskładać, dlatego proszę o sugestie do szkicu który narysowałam.

Za siatką powstanie żywopłot z tui szmaragd( dla ochrony przed wiatrem i dla intymności,) ciętych zgodnie z sugestiami za które dziękuję raz jeszcze. tuje będą cięte tak by stanowiły tło dla roślin.
za nimi chciałabym posadzić drzewa. Za domem oczywiście brzozy ( dorenbos np)sadzone zgodnie z sugestią ze trzy sztuki.
Nie mam pomysłu na drzewa od strony ogrodowej.(pytajniki na szkicu).
Zasugerowaliście, że warto pomyśleć o drzewie o lekkim pokroju bo rosnąca obok magnolia jest kolosem i to prawda jest potężna. Magnolia kwitnie w kolorze białym i ponieważ jest tak piękna obecnie, że pomyślałam sobie, że super byłoby mieć drobniejsze drzewa obok kwitnące w w podobnym czasie. Najlepiej gdyby też przebarwiały się ciekawie na pomarańczowy np. Chciałabym mieć w ogrodzie przewagę jasnej zieleni, więc byłabym wdzięczna za sugestię wcześnie kwitnących drzew na to miejsce, jeśli zmieniałyby kolory w ciągu roku byłoby cudownie.
Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Między ogrodem a wejściem za dom planuję umieścić pergolę, która będzie otwierać część północną ze starą studnią betonową.
Mam na stanie domowym wiciokrzew, hortensję pnącą o zielonych liściach z białą obwódką ( od ub. roku w donicy lub różę vilhenblau ( nie mogę zapamiętać nazwy)..(obiecałam sobie, że w tym roku do szkółki pójdę tylko po drzewa więc cudownie byłoby, gdybym chociaż raz w tej kwestii była konsekwentną
Jak myślicie, która z tych roślin najbardziej będzie się nadawać?
Dalej będzie 11 m zakątka cienistego z wijącą się drogą i .. widokiem na wielopniową brzozę w końcu tej części.

Dziękuję za wszystkie sugestie, naprawdę jestem wdzięczna, że jesteście.
czekam z niecierpliwością na opinie, chociaż wiem, że czas nie jest najlepszy na klikanie, kiedy tyle pacy w ogrodach.

LIDKA 07:46, 05 kwi 2025

Hey

Może przeciwagą dla kolosalnej Magnolii mogą być świdośliwy lamarckie wielopniowe. Są lżejsze w odbiorze i nie rosną wielkie jak magnolia. Nie maja wymagań co do gleby.

Kiedy zaczniesz roboty z podjazdem?

Jeśli masz pewność że działka za płotem nigdy nie zmieni właściciela to sadź tam te tuje.
Tylko sie nabiegasz pielić i pielęgnować.
A skoro masz zmieniać siatkę......

To opowiem.

Kiedys namówiłam siostre na przesunięcie płotu. Ona 2 lata urabiała M.
Też mają ziemie za płotem. Posadziła tuje, przed tujkami ma różne iglaczki i zieloną murawę. Wychodzą jej okna na te strone. Kosi traktorkiem bo jej posesja jest wielka . Ma czysto i ładnie. I zyskała troche intymności bo wcześniej okna salonu wychodziły na pole a że dom leży na łuku drogi to widać było w domu światła aut.

Ostatnio mi podesłała foty z googla . Stare i aktualne. I widze że to był dobry plan. Bo teraz ma chate w ogrodzie a nie przy polu.
LIDKA 07:50, 05 kwi 2025

Dubelek
Bozena7111 14:08, 05 kwi 2025

Kochana Lidko, sprawa ma się tak, że działka obok miała być dla córki,która jedna sie rozmyśliła w kwestii budowy obok domu. Cel komercyjny odpada bo długo mieszkałam w domu dziadków otoczonym 4 ha pola i dodatkowo lasem. Brakuje mi tej przestrzeni więc póki jestem, działka zostanie.
Rzecz w tym, że zapał ogrodniczy tkwi tylko we mnie. Nie mam męża, który by ogarnął męskie sprawy, więc rozumiesz. Ogrodowisko, więc Wasza wiedza, którą sie dzielicie,uświadomiły mi,że sadzenie w trawie,jak to robili moi rodzice jest katorgą pielęgnacyjną.
Więc..jak już ogarnę ten mały kawałek podłogi ogrodowej który jest to kto wie. Jak już nauczę się na tym co mam i starczy wytrwałości i sił.

Siatka będzie wymieniana od strony południowej,w granicy z sąsiadem. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku zrobię tam porządek.

Podsumowując..Lidko Kusicielko dziękuję za obszerny komentarz.

Bozena7111 14:18, 05 kwi 2025

Dawno, dawno temu z 25 wiosen wstecz posadzono trzmielinę pod magnolią, bo podobno roślinka wszędzie urośnie.
Bez podlewania trzmielina przeżyła jeden sezon i zniknęła.
Trzy lata temu pojawił się jeden pęd...nie wiem, czy wiatr przygnał nasionko czy to ta sama sprzed lat, przetrwała tyle czasu.
LIDKA 17:20, 05 kwi 2025

Cud natury z tą trzmieliną. Znak że idziesz w dobrym kierunku.

Może jak M zobaczy pierwsze efekty to sie wciągnie. Mój też nie od razu zaskoczył ogrodowo.

Fajnie ze masz te magnolie taka dużą.
Przepiękna ozdoba ogrodu.

Widze że działasz bo kółka ładnie wycięte w trawie.
Bozena7111 17:44, 05 kwi 2025

Kilka konieczność, poszerzam rabaty. Ale trzeba nawieźć ziemi to jesienią jak powstanie mały tarasik i chodniki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies