Bozena7111
13:43, 13 sie 2024
Witajcie,
To forum tworzą niesamowici ludzie a czytając Wasze wpisy człowiek wpada na przemian w zachwyt i depresję.. zachwyt nad Waszymi dziełami i profesjonalnymi wpisami oraz depresję kiedy wchodzi do własnego ogródka i stwierdza, że w sumie to niewiele jest i nie widać tej kasy wydanej na kwiatki.
Nawet pokusiłam się o zakup projektu rabaty, ale ..to było nieporozumienie.
Edit: Dziękuję każdemu, kto przebrnie przez mój długi post, który powstawał ze 4 godziny.
Przedstawiam swój zamysł krok po kroku, ale będę wdzięczna za każdą sugestię, krytykę i inspirację.
W sumie bez waszej pomocy się poddam chyba bo wiele godzin spędziłam na grupach fb, inspiracjach instagramowych i poza jeszcze większym chaosem niewiele mmi to
Więc kiedy wreszcie dotarło do mojej chaotycznej natury:
NIC BEZ PLANU, narysowałam plan działki...bez zdolności plastycznych i zachowania skali.
Plan przedstawia stan faktyczny, aczkolwiek nie ujęte są wszystkie nasadzenia.
Dodam jeszcze że mieszkam w strefie 6 ( małopolska) a ziemia u mnie gliniasta ( róże zachwycone)

Dom jest postawiony na opak bo wejście jest od drugiej strony budynku a zaraz obok jest część gospodarcza.
Ale nie wszystko na raz.
Ponieważ czeka mnie wymiana ogrodzenia od strony południowej oraz wymiana nawierzchni chodnika prowadzącego do wejścia mogę się zająć ogrodem zamkniętym oznaczonym jako 1 na planie.

oraz północnym "żywopłotem".

Tak wygląda strona północna od drogi ..przepraszam za jakość zdjęcia

Chciałabym, żeby od drogi ciekawie prezentowały się drzewa.
Pytanie:
1. Myślałam o nasadzeniu dwóch identycznych drzew ( D) a w dalszej części brzozy.
Jakie drzewa nasadzić by nie przytłaczały się z już istniejącą magnolią?
2. Pas północny od budynku do ogrodzenia ma 5 m szerokości.. nie będzie miejsca na zimozelony żywopłot plus brzozy ale co myślicie o szmaragdach ciętych na 2 m na przemian z brzozami?

Dziękuję za dobrnięcie do końca