Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawy ozdobne i turzyce » Kostrzewa Gautiera usycha z dnia na dzień

Kostrzewa Gautiera usycha z dnia na dzień

1Adasko 15:53, 20 sie 2024

Dzień dobry,
Przeglądam forum od jakiegoś czasu i widzę sporo trafionych diagnoz i wiele uratowanych sytuacji. Jestem początkującym "ogrodnikiem" i świadomy swoich ułomności postawiłem na w miarę łatwe okazy do pielęgnacji.
Od dwóch lat mam przed domem mały pas z nasadzeniami. Posadziłem kostrzewy i trzy sosny na pniu.
Gleba ciężka gliniasta ale przed założeniem zmiękczona i użyżniona. Założona jest w tym miejscu linia kroplująca ale delikatna na jednej lini przez cały szpaler i podlewane raz na dwa trzy dni zależnie od temperatur. Problemy zaczęły się w tym roku. Jedna sosna całkiem padła - jakby uschła mimo podlewania. Stwierdziłem, że może przypadek ale proces zaczyna postępować i atakuje kostrzewy. Zaczynają dziwnie usychać mimo podlewania. Zostały w tym sezonie przycięte po kwitnieniu - oberwane kwiatostany i lekkie przycięcie dla estetyki. Podobnie z kostrzewą siną. Może ktoś miał podobną sytuację i poradzi jak ratować resztę roślin? Dziękuję
Anda 19:08, 20 sie 2024

Witaj. Jaką masz ekspozycję w tym miejscu? Czy pod kamieniami jest włóknina? Czy masz w tym roku suszę czy może dużo opadów? W jakiej części PL jest ta rabata?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
1Adasko 19:20, 20 sie 2024

Zachodniopomorskie. Tak, pod kamieniami jest włóknina a miejsce jest od rana w cieniu a od 14-15 w słońcu. Opadów w porównaniu z poprzednim latem jest więcej. Podlewana z lini zazwyczaj wieczorem.
W maju wyglądało to tak i pięknie rosło.
Anda 19:29, 20 sie 2024

Przypuszczam, że w tej zbitej ziemi, na dodatek pod włókniną, jest zbyt mokro i korzenie nie mogą oddychać. Te rośliny nie lubią takich warunków.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
1Adasko 19:43, 20 sie 2024

Może dodatkowy drenaż? Myślę przykładowo o zrobieniu dołków gęsto, na całej powierzchni, zasyp z kamienia i piasku dla rozluźnienia gleby i lepszego odprowadzenia wody.
LIDKA 20:33, 20 sie 2024

Sosny w mojej glinie nie chcą rosnąć. Zbita ziemia i jeszxze trzyma wilgoć.

Wg mnie tu szkodzi kamień , włóknina i za często podlewasz.One nie uschły tylko korzenie im zgniły.
1Adasko 20:49, 20 sie 2024

Ok a jak temu zaradzić - co proponujecie? Czy spróbować z takim drenażem jak wspominałem? Jak w tym momencie odratować to co jeszcze się nie uparzyło?
Anda 21:56, 20 sie 2024

Musiałbyś zacząć od poprawienia stosunków wodnych w glebie, czyli zlikwidowanie kamieni i włókniny. Rozluźnienie gleby materią organiczną i ewentualnie piaskiem grubej frakcji. Dodanie aktywatorów do gleby, aby w glebie zaczęły się odradzać mikroorganizmy współpracujące z korzeniami. Potem wybranie roślin tak, aby dały radę w tej glebie bez włókniny i najlepiej bez tych kamieni.
1Adasko 14:57, 04 wrz 2024

Zabrałem się za temat wedle zaleceń. Wybrałem kamień, wybrałem ziemię z górnej warstwy i walczę z wybieraniem gliny spod całej rabaty. Wydaje mi się, że problemem była glina pod rabata a konkretniej za mało jej wybrałem przy nawożeniu działki i zaraz pod korzeniami zalegała jej kolejna warstwa co w perspektywie czasu skutecznie usmiercalo rośliny. Wybieram glinę na dwie wysokość szpadla, dodaje piasku, nową ziemię i aktywatory. Zobaczyny co się uda ugrać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies