Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hirutkowy raj:))

Hirutkowy raj:))

hanka_andrus 21:58, 11 maj 2013

Potwierdzam, to była piestrzenica. Niektórzy ponoć używają,ale osobiście odradzam.
Smardz jest zawsze stożkowaty, i może być ciemny, jak Basia pokazała, albo jasny cielisty.I wyraźnie żeberkowe rowki, a nie podobne do zwojów mózgowych.
Krys 22:26, 12 maj 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Krysiu, zerknij tutaj i porównaj: http://www.google.pl/search?q=piestrzenica+kasztanowata&hl=pl&rlz=1R2SUNC_plPL391&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fHWOUeW4AcWLtAae2oGoDA&sqi=2&ved=0CDIQsAQ&biw=1268&bih=578

Basiu bardzo dziękuję uratowałaś mi życie ,nic z nimi nie robiłam ,czekała na Twoją opinię ,wielkie dzięki
Krys 22:28, 12 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Potwierdzam, to była piestrzenica. Niektórzy ponoć używają,ale osobiście odradzam.
Smardz jest zawsze stożkowaty, i może być ciemny, jak Basia pokazała, albo jasny cielisty.I wyraźnie żeberkowe rowki, a nie podobne do zwojów mózgowych.

Haniu bardzo dziękuję po radzie Basi wyrzuciłam.Straszna sprawa ten dziadek miał tego bardzo dużo i starsza Pani po mnie też kupiła,aż się boję co się stało we wtorek pójdę na ten tareczek i jak on będzie to mu powiem co sprzedaje!
barbara_kraj... 22:39, 12 maj 2013

Krysiu, piestrzenice warunkowo można spożywać. Wymagają jednak szczególnej cieplnej obróbki. Być może niektórzy znają tę metodę i nie obawiają się tych grzybów spożywać. Ważne jest jednak aby właściwie je nazywać, bo to piestrzenice a nie smardze!
Krys 22:47, 12 maj 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Krysiu, piestrzenice warunkowo można spożywać. Wymagają jednak szczególnej cieplnej obróbki. Być może niektórzy znają tę metodę i nie obawiają się tych grzybów spożywać. Ważne jest jednak aby właściwie je nazywać, bo to piestrzenice a nie smardze!

Basiu wole nie ryzykować.Mój M ma słabe nerki a dodatkowo po ostatniej operacji (rozrusznik) po kontraście jeszcze słabsze,bym go dobiła tymi grzybami,nigdy więcej nieznanych!
barbara_kraj... 23:04, 12 maj 2013

Krysiu, ja Ci nie sugeruję żebyś te grzyby sprawiała i jadła, broń boże!
Chodziło mi tylko o to, że starsi ludzie znają sposoby na odpowiednie przygotowanie ich do spożycia i dlatego nimi handlują. Niech używają właściwej nazwy, a tym samym nie wprowadzają ludzi w błąd!
popcorn 09:20, 13 maj 2013

Krysiu rośliny dla Ciebie są w Karsznicach, przy okazji odbierz je sobie
zdrówka!!! M lepiej niech grzybów nie je, żadnych... zdrówka!!!

pozdrawiam
Karolina
Krys 22:49, 15 maj 2013

popcarol napisał(a)
Krysiu rośliny dla Ciebie są w Karsznicach, przy okazji odbierz je sobie
zdrówka!!! M lepiej niech grzybów nie je, żadnych... zdrówka!!!

pozdrawiam
Karolina

Karolina dziekuję jutro po pracy odbiore
Krys 22:51, 15 maj 2013

Moje hosty

Krys 22:53, 15 maj 2013

I takie tam rabatki