Krysia podczytałem w "serbach" że chcesz je ciąć z powodu długich przewodników zastosuj pierwszą podpowiedź Danusi -"bez cięcia"
u siebie tnę wszystko a nawet jeszcze więcej ale takich serbów na pewno bym nie skracał - porobisz miotły
Zbyszek a zageszcza sie pod przewodnikiem bo one tak wysoko wyskoczyly nie jestem zdeterminowania je ciac lubie wysokie drzewa i chce miec ochrone przed wiatrem,sa w bezpiecznej odl. od domu ale to daleka przyszlosc ,wielkie dzieki ze zajrzales,cenie takie rady dobrych ogrodnikow
Krysiu, mnie też interesują serby, moje są podobnej wysokości jak Twoje, zastanawiam się co z nimi robić, by nie było za późno, swoje też sadziłam w 2011r. W jakiej odległości od domu są Twoje posadzone? Moje rosną 13m od budynku, strona wschodnia.
Sonia moje serby sadzilam w 2012r.nie bede ich w tym roku ciela,tak jak radzila Danusia ,zostawie je rosna ponad 16 m.od domu a wlasciwie od linii domu,sa ladne i beda zaslaniac wiatr wiejacy z pola.Posadzone sa co 1.4m tez od wschodniej strony dzialki,pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź swoje też na razie zostawię, ale boję się,żeby mi nie wystrzeliły na 25 metrów. Moje mają za zadanie osłaniać dom od przejeżdżającego pociągu oraz wschodnich wiatrów, chociaż tych jest niewiele. Główne wiatry wieją od zachodu.