Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projektowanie nowego żywopłotu.

Projektowanie nowego żywopłotu.

Asiok 15:46, 25 lis 2024

Witam serdecznie wszystkich miłośników ogrodów.
Od pewnego czasu zaglądam i podziwiam Wasze piekne ogrody. Odziedziczyłam dom. Postanowiłam, że i ja muszę coś zmienić w swoim ogrodzie, dlatego proszę Was o pomoc.
Wzdłuż ogrodzenia miałam posadzony żywopłot z tui. Niedawno usunełąm wszystkie tuje i zastanawiam się co teraz posadzić. Pierwotnie myślałam o tui "Szmaragd", potem by posadzić buk płaczący "Purple Fountain",ale może podpowiecie coś innego.
Czeka mnie dużo pracy, ale wierzę, że Wasza pomoc będzie nieoceniona.
Załączam zdjęcia ogrodzenia.

Makao 16:02, 25 lis 2024

Graby, świerki serbskie, choiny kanadyjskie, ligustry, miskanty, derenie białe, buki Dawyck, dęby błotne. Można zrobić mieszankę kilka sztuk wyższych i kilka sztuk niższych.
Liściaste na zimę będą gołe ale jak będą rośliny przed nimi to pusto nie będzie.
Sonka 08:41, 26 lis 2024

Makao zapomniała o cisach.
Asiok 16:06, 28 lis 2024

Też myślałam właśnie o dereniach czy cisach. Dziękuję za podpowiedzi.
Sonka 17:52, 28 lis 2024

W mojej ocenie cisy są najlepsze, najładniejsze i chyba najprostsze w utrzymaniu. Dobrze się je formuje, tnie, nie są wrażliwe na suszę. Mają jednak mankament, wolno rosną. Ja tuje wymieniam na cisy. Pod moimi ogromnymi świerkani i jodłami już mam posadzone w zupełnym cieniu cisy. Jak usunę świerki, to cisy już powinny być podrośnięte.
Tess 21:44, 02 gru 2024

Nie sadź Szmaragdów. Od pewnego czasu tuje - uznawane dotąd za niezniszczalne - atakuje licinek tujowiaczek. Motyl składa jaja na młodych pędach, a gąsienice wgryzają się w rdzeń i go drążą. Pędy usychają i opadają. Kilka pokoleń w roku.

Najładniejsze dla mnie są żywopłoty z cisa, ale bardzo ładne są także z choiny kanadyjskiej (takie "lekkie"), a także ze świerka.
Johan8 14:56, 09 maj 2025

mam ładny i zadbany żywopłot z tui, ale chciałbym wymienić na jakiś liściasty ale nie od razu cały tylko stopniowo - jaki zastosować żeby nie pogryzły się obok siebie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies