Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wyznaczanie stref w ogrodzie prostokątnym

Wyznaczanie stref w ogrodzie prostokątnym

kmwtw 22:07, 04 gru 2024

Witam wszystkich forumowiczów.

Potrzebuję pomocy w wyznaczeniu stref w ogrodzie. miskanty. Chciałabym z jego prawej strony wyznaczyć strefę z basenem stelażowym i osłonić ją roślinami, ale obawiam się, że jeśli podzielę go miskantami to nie będzie to wyglądało estetycznie ( ścianka z miskantów długa na 6m dzieląca ogród). Może ktoś z Was już tego próbował, może ktoś ma jakiś pomysł jak go podzielić, żeby uzyskać trochę prywatności. Sąsiadów mam z każdej strony jedynie przed domem nie, bo jest ulica. Ogród jest od strony południowej wystawiony na pełne słońce. Proszę o sugestie.
Judith 22:20, 04 gru 2024

Dawaj szkic z zaznaczonym domem, planowanym basenem i istniejącymi nasadzeniami . Plus strony świata.
Bez tego będziemy działać na chybił trafił .
kmwtw 23:38, 04 gru 2024

Mam tylko to, bo próbuję coś zdziałać w programie zaprojektuj ogród. Basen chce umieścić w prawym rogu. Rosną tam dwie trzy brzozy w tym jedna pendula z lewej. Te czerwone to klony bloodgood po lewej i atropurpureum po prawej. Więcej drzew nie ma. Miskantów po prawej jeszcze nie ma. Tam gdzie są klony i brzozy to strona południowa.
kmwtw 23:40, 04 gru 2024

kmwtw 23:41, 04 gru 2024

Budynku z lewej strony też jeszcze nie ma
kmwtw 23:43, 04 gru 2024

Taras i nasadzenia dookoła też są jeszcze tylko w projekcie.
LIDKA 08:27, 05 gru 2024

Ktoś tu czyta ogrodowisko.
Bo plan jakiś juz jest .

Ja mam basen na brukowym placyku. Z 3 stron mam rabatę z miskantami. A z jednej str tzw plażę.
Rabaty mam wysypane otoczakiem.

Musisz na poważnie przemyśleć sprawe żywoplotów skoro masz sąsiadów z każdej strony.
Miskanty nie stanowią całorocznej ochrony.

Opisz nasadzenia na planie bo ciężko się połapać i kierunki świata.

LIDKA 08:29, 05 gru 2024

Foty też by nam sie przydały.
Judith 09:20, 05 gru 2024

Zatem te zielone kropki przy ogrodzeniu to miskanty planowane lub istniejące?
Podobnie jak Lidka powiem, że miskanty przy ogrodzeniu to żadna przesłona. Swoją największą wysokość osiągają późnym latem - gdy kwitną. Znaczna część sezonu to wzrost lub w ogóle brak trawy (wiosną po cięciu).
Jesli chcesz osłonić się od sąsiadów, w narożniku z basenem proponowałabym nasadzenia sporych krzewów szybkorosnacych typu pęcherznica.
Jesli zależy Ci na natychmiastowej przesłonie - najlepiej sprawdzą się drewniane panele. To drugie rozwiązanie pozwoli Ci na spokojne obsadzanie ogrodu i tworzenie przesłony z roślin bez pośpiechu .
kmwtw 16:58, 05 gru 2024

Kierunki dokładnie oznaczone na zdjęciu. Przesłonę chciałabym zrobić w miejscu narysowanej długopisem kreski. Po drugiej stronie płotu sąsiad ma tuje, ale chętnie zamiast miskantów posadziłabym coś wyższego. Zastanawiam się nad bambusem Phyllostachys aureosulcata z barierą lub Murieale olbrzym i wtedy bez bariery korzeniowej. Może przemieszać je z jakimiś iglakami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies