Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Usychając jodła pomoc :/

Usychając jodła pomoc :/

Marcon_Saniua 16:10, 27 gru 2024

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w uratowaniu jodły.
Inne iglaki są nietknięte jedynie ta po prawej gubi igły i puszcza soki.
Pozdrawiam,
Marcin
sylwia_slomc... 18:56, 27 gru 2024

Jakieś zdjęcie? Tylko potem mnie na wątku zawołaj bo nie ma podpisu więc nie zaznaczam do obserwowania.
Marcon_Saniua 08:53, 28 gru 2024

Dodaje zdjęcia, zapisuje i w poście ich brak :/
Marcon_Saniua 08:56, 28 gru 2024

Gardenarium 10:12, 28 gru 2024

Prawdopodobnie tutaj był jakiś sznurek lub drut, który oplatał pieniek się zacisnął. Ja tak miałam

Instagram Ogrodowiska
Marcon_Saniua 11:23, 28 gru 2024

Nic takiego nie było żadnego sznurka drutu. Po prostu po sezonie letnim drzewo puścili sok i zaczęły opadać igły i brązowieć . Nadal puszcza sok notabene pięknie pachnie . Pytanie czy to drzewo można uratować . Opadną igły i drzewo uschnie ?
sylwia_slomc... 18:23, 28 gru 2024

Moim zdaniem jest nie do uratowania. Zawansowanie brązowych igieł sugeruje, że sytuacja rozwinęła się praktycznie w całym drzewie. Gdyby nie to, że żywicę puszcza na całej wysokości pnia można by było ogolić od dołu suche i górę jeszcze zielonkawą ratować.
Masz sto procent przekonania, że to jodła, a nie świerk? Bo jodły trochę inaczej układają gałązki. Jeśli igły są kłujące, a nie miękkie to na stówę jest świerk. Do tego te wypływające żywiczne strużki z wielu miejsc wskazują moim zdaniem na szkodnika żerującego w korze i pod nią w drewnie. Jeśli to świerk to najprawdopodobniej kornik zaatakował drzewo i należałoby go jak najszybciej wyciąć i usunąć z ogrodu. I liczyć na to, że pozostałe jeszcze nie zostały zainfekowane szkodnikiem. Jeśli jednak jest to jodła również mogła zostać zaatakowana przez korniki bo to pasożyty drzew iglastych. Możesz jeszcze dla potwierdzenia oddłubać kawałeczek kory taki min 5/10 cm i zobaczyć czy są pod nią na niej i na drewnie ślady tunelików po larwach Ale na zdjęciu niestety tak to wygląda biorąc pod uwagę ilość tych wycieków.
Marcon_Saniua 12:17, 29 gru 2024

Właśnie zgodnie z zaleceniem trochę wyciąłem otwór , drzewo dość miękkie .
sylwia_slomc... 13:18, 29 gru 2024

To brązowe pod palcami się rozsypuje? Bo moim zdaniem to odchody szkodnika po strawieniu drewna. Ciut za głęboko wyciąłeś, ale moja wina bo nie określiłam głębokości. Chodziło mi o samiutka korę żeby zdjąć fragment. To co widzę wskazuje na szkodnika drewna. W białym drewnie już też widać ślady wgryzania się, to te brązowe kropki. Gdyby to było moje drzewo jak najszybciej wystąpiłabym o pozwolenie na wycinkę, dołącz zdjęcia jako dokumentację i zaznacz, ze wycinka wskazana w celu ochrony pozostałych drzew. Drewno po wycince trzeba tak zutylizować by nie zagroziło innym drzewom, chodzi o zniszczenie szkodnika w nim zanim się przemieści.
Zalecałabym spalenie, ale nie wiem jak w Twojej okolicy z paleniem ognia i smogiem.
Co do pozostałych drzew obserwować i gdyby się tylko pierwsze objawy wycieków pojawiły trzeba zasięgnąć w nadleśnictwie wiedzy czym tępić na takim etapie gdy drzewo jest jeszcze w dobrej formie.
Na pierwszym zdjęciu po prawej widać brązowe smugi pod korą to korytarze szkodnika.
Marcon_Saniua 14:04, 29 gru 2024

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Kora jakby zwarta jest nie ma strużek w niej.
Dość miękkie jest drzewo nożem tępym bez problemu naciąłem . Sąsiednie drzewa twarde jak skala . Jutro poproszę leśniczego o opinię blisko mam leśniczówkę . Dam znać co powie . Strasznie mi smutno że będę musiał wyciąć drzewo :/ . Łudzę się że pomoże jakiś oprysk szczerze mówiąc …
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies