Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Bambus, laurowiśnia i lawenda. Czy mogą być w jednej donicy?

Bambus, laurowiśnia i lawenda. Czy mogą być w jednej donicy?

MarcinKotynia 23:33, 12 mar 2025

Witam,
Na ogrodnictwie nie znam się absolutnie więc poproszę o wyrozumiałość...
Chciałbym posadzić takie trzy rośliny, czyli
Fargezja olbrzymia (Fargesia) CAMPBELL 2x4 pędy,
Laurowiśnia wschodnia NOVITA 1szt, oraz
Lawenda wąskolistna HIDCOTE BLUE 2 szt,
w donicy 100 litrów o wymiarach 80x40x35 (dł x szer x wys).
Miejsce pół cieniste do 3m, później bambus byłby narażony na słońce.
Co w donice wsypać dla takiej konfiguracji też nie mam pojęcia. Planowałem 70% ziemi (klasy II), 15% piasku i 15% kory drzewnej.
Planuje zrobić automatyczne nawadnianie takich donic.
Poproszę o porady czy mogą te rośliny być w jednej donicy czy muszę sadzić każdą z osobna?
Nie mam możliwości wsadzić ich w grunt jako taki, tylko w donice stojące obok siebie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Gardenarium 07:56, 13 mar 2025

Nie możesz posadzić ich do jednej donicy ponieważ mają różne wymagania i różny sposób wzrostu.
Także pochodzą z rónych "światów"

Bambus styl orientalny - pasuje do klonów palmowych, azalii, różaneczników.

Bambus będzie duży więc wypełni całą donicę i zabije lawendę. Zrobi cień, a lawedna lubi słońce.

Laurowiśnia styl "holenderski" elegancki, jest zimozielona, wymaga lekko kwaśnego stanowiska, Lawenda styl śródziemnomorski - odwrotnie, wymaga obojętnej lub zasadowej wręcz gleby.

Najlepiej każdą roślinę posadzić w oddzielną donicę i zestawić w kompozycję.

Ale wg mnie ta kompozycja nie będzie udana, trzeba zdecydować czy bambus czy laurowiśnia i do tego dobrać krzewinkę lub bylinę.

Instagram Ogrodowiska
Gosialuk 20:47, 13 mar 2025

Chyba lepiej wsadzić osobno. Bambus się mocno rozrasta i będzie cieniował lawendę. Laurowiśnie to też spore rosną i mogą cieniować. Jak będzie wszystko osobno, to zawsze można donice przestawić w razie gdyby coś nie pasowało. Lawenda lubi przepuszczalne podłoże, reszta nie wiem. Ziemia drugiej klasy jest bardzo dobra, aż za dobra dla lawendy. Lawendzie więcej piasku bym dała niż reszcie.

Edit
Jesteśmy zgodne z Danusią, choć swoją odpowiedź napisałam zanim przeczytałam jej posta.