Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nawadnianie » dołożenie zraszaczy do sekcji Hunter

dołożenie zraszaczy do sekcji Hunter

Sokzzuka 15:10, 02 maj 2025

cześć,
aktualnie mam w jednej sekcji 6 dysz. 1 szt. Hunter mp1000 i 5 szt. Hunter mp2000. Chciałbym dołożyć jeszcze 4-5 szt. mp1000 do tej samej sekcji.

Czyli razem by było 10-11 zraszaczy w jednej sekcji.

Wg moich obliczeń wydajności źródła zapasu mam aż nadto. Aktualnie w teorii zużywam na 6 zraszaczy 0,8 m3/h, a dokładając 4-5 szt. to dojdzie jeszcze 0,5 m3/h. Czyli razem 1,3 m3/h. Wydajność źródła to 2,3 m3/h więc zapas jest spory.

Tyle w teorii, a czy w praktyce to ruszy?
KROPLOSFERA_PL 12:10, 23 lip 2025

Przy jakim ciśnieniu dynamicznym została wyliczona wydajność źródła tj. 2.3 m3/h?
Sokzzuka 16:36, 29 lip 2025

no właśnie lipa bo to było statyczne, dynamiczne to 1,4 m3/h
KROPLOSFERA_PL 11:59, 30 lip 2025

Cześć Sokzzuka,

wydaje mi się, że trochę mieszamy tu pojęcia, więc już śpieszę z wyjaśnieniem:

Ciśnienie statyczne to ciśnienie mierzone na manometrze przy zakręconych zaworach, czyli gdy nie ma przepływu wody. Dla systemów nawadniania nie ma ono większego znaczenia.

Ciśnienie dynamiczne to ciśnienie mierzone podczas przepływu wody – czyli przy otwartym zaworze. To właśnie ono mówi nam więcej o tym, jak system będzie działał w praktyce.

Wydajność źródła to po prostu ilość wody, jaką jesteś w stanie uzyskać z rury przy danym ciśnieniu. Nas interesuje ile przy ciśnieniu dynamicznym.

Jeśli chcesz, mogę sprawdzić, czy planowana przeróbka ma sens i wszystko dla Ciebie policzyć – ale będę potrzebował od Ciebie kilku informacji i pomiarów.
Sokzzuka 21:59, 04 sie 2025

cześć,
wiem jaka jest różnica. W pierwszym poście podałem statyczne czyli błędne. Dynamiczne podałem w kolejnym czyli 1,4. Licząc same dysze, bez strat na rurze i kolankach już wiem, że to nie ruszy. Lipa. Bo wszystko sprowadza się do tego, że nie chce mi się kopać 30 metrów pod rurę i nową studzienkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies