Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Cebulowe » Hiacynt w domu na wrzesień

Hiacynt w domu na wrzesień

AdamPl 00:27, 14 maj 2025

Cześć,

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale, jeżeli nie proszę o przekierowanie i obiecuję poprawę.

Piszę do was z prośbą o pomoc. Ważna dla mnie osoba ma urodziny pod koniec września i chciałbym jej wręczyć ładnego hiacynta (który jest jej ulubionym kwiatem). Dlatego mam kilka pytań i prośbę o pokierowanie. Muszę się niestety przyznać, że znam się na kwiatach i ogrodnictwie jak świnia na gwiazdach proszę o wyrozumiałość.

1. Czy jest możliwe wyhodowanie hiacynta w warunkach domowych na koniec września?
2. Jeżeli jest to możliwe to jak się do tego przygotować, co będzie potrzebne?
3. Krok po kroku jak powinienem postępować?

Mam kupione 6 cebulek, które są w doniczce w ziemi. Z 4 cebulek wystają zielone liście na około 15-20 cm. Z dwóch pozostałych liście są o wiele krótsze i od góry powoli usychają.
Makao 07:50, 14 maj 2025

Hiacynty kwitną wiosną nie jesienią. Żeby cebulka zakwitła jesienią trzeba jakoś zablokować jej kwitnienie teraz. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Albo dać jej zakwitnąć teraz a po kwitnieniu gdy już liście zbrzydną przyciąć, wynieść w chłodne i ciemne miejsce a pod koniec sierpnia wsadzić do doniczki z ziemią i spróbować pobudzić do kwitnienia. To nie taka prosta sprawa.
Spróbować możesz ale radzę mieć plan awaryjny.