Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pierwsze ogrody

Pierwsze ogrody

Patkuj_90 21:42, 31 lip 2025

Zaczynam przygodę z ogrodem. Pierwsza rabatę jaka chce zrobić jest przy ogrodzeniu. Utrudnione o tyle że stoi jeszcze stary dom i pewnie postoi kilka lat więc nie chce czekać z zakładaniem ogrodu. Wąski pasek między domem a ogrodzeniem. Szer na 1m a długi na 8m. Planuję wsadzić hortensje bukiwtowe Little lime i pomiędzy dać dwa lilaki na pniu palbin. Co na tak waskiej rabacie można dodać? A może w ogóle iść w inne kwiaty? Z góry dziękuję za pomoc
Judith 22:55, 31 lip 2025

Cześć
Na tak postawione pytanie nie ma odpowiedzi . Albo jest taka: posadź, co chcesz i lubisz .
Aby móc odpowiedzieć, konieczne są dodatkowe dane: jaka gleba, jakie warunki świetlne (ile słońca w czasie dnia), czy to ogród przy miejscu, w którym mieszkasz, czy ma tam być także przejście, czy wspomniany dom przy planowanej rabacie to właśnie ten do wyburzenia, co lubisz i oczywiście - czy wiesz, co lubisz . To ostatnie nie musi być oczywiste, gdy ktoś - jak Ty - zaczyna przygodę z ogrodem .
sylwia_slomc... 13:56, 01 sie 2025

Jeżeli ten dom który tam stoi za kilka lat będzie rozbierany to na tak waskim miejscu obok nie ma sensu na razie robić rabaty docelowej bo zostanie przy rozbiórce najprawdopodobniej zniszczona. Lepiej posadzić tam rośliny na podrośnięcie, które przed rozbiórką wysadzisz i posadzisz w miejsca docelowych rabat. Wiem co pisze bo sama mam takie trzy rabaty zakładane 10 lat temu i teraz przed budową będę musiała rozbierać rabaty i przenosić rośliny w nowe miejsce. W tym czasie zdążyły urosnąć.
Patkuj_90 20:31, 01 sie 2025

Stanowisko jest słoneczne. Przejścia tam raczej nie będzie ( tak mi się wydaje, na 1m ale mogę się mylić). Rabata przy domu do rozbiórki miedzy ogrodzeniem a domem. Nie ma nas tam na co dzień. Weekendy, urlopy itp. Okres letnio wiosenny bardzo często. Jeśli chodzi o moje upodobania to ciężko stwierdzić podobają mi się chortensje bardzo, w połączeniu z katalpa i trawami. Azalie, róże, wierzby hakuro, lawendy
Judith 21:46, 01 sie 2025

Jeśli to rabata przy domu do rozbiórki, to lepiej nie sadzić tam krzewów - ryzyko zniszczenia, a przesadzanie to niekoniecznie gwarancja sukcesu.
Do tego hortensje Little Lime niekoniecznie lubią mocne słońce cały dzień, poza tym wymagają podlewania, co jest trudne przy ogrodzie weekendowo-wakacyjnym.
Konkluzja: najlepiej pójść w byliny lubiące słońce .