Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Planowanie ogrodu

Planowanie ogrodu

malena_mil 12:14, 29 sty 2026

Dzień dobry wszystkim! Niedawno kupiłam działkę i nie wiem, od czego zacząć. Trzeba usunąć rosnące na niej chwasty, ale jednocześnie chciałabym zrobić tam kilka klombów, strefę do grillowania oraz postawić coś w rodzaju huśtawki albo ławki pod niewielkim zadaszeniem… Nie wiem jednak, jak zabrać się za planowanie. Rysować wszystko ręcznie? A może istnieją specjalne programy lub narzędzia AI do takich celów?
Z góry dziękuję za wszelkie rady!
Eupraksja 21:56, 07 lut 2026

Witaj na Ogrodowisku! Teraz tu mały ruch, ale niech się tylko stopią te śniegi, a forum znowu rozkwitnie
Nie jestem specjalistką od projektowania, ale z moich doświadczeń programy ułatwiają rozrysowanie i modyfikowanie, niektóre też pozwalają na wizualizację 3D i np. po kilku latach jak będą wyglądały nasadzenia, ale jednak trzeba samemu wiedzieć, co i gdzie chce się zaplanować.
Narzędzia AI - fajnie mogą podpowiedzieć gatunki roślin na określone warunki (gleba, światło, wilgotność itp.), można też poprosić o podpowiedzi dla określonego stylu, albo w stylu ulubionego projektanta. Robią też inspirujące wizualizacje, chociaż nie zawsze wykonalne Koniec końców potrzeba jednak według mojej wiedzy później/wcześniej decyzji człowieka, co zrobić z uzyskanymi propozycjami.
Ja bym Ci polecała, jeśli zupełnie nie masz pomysłu na zagospodarowanie, pooglądać sobie w internecie projekty ogrodów. Takie w postaci mapek. Tak żeby mieć jakąś wizję, co gdzie byś umiejscowiła w przestrzeni, gdzie będą ciągi komunikacyjne itp. Przynajmniej wstępnie, bo to prawie na pewno będzie się potem zmieniać, w miarę jak zaczniesz plan wcielać w życie
No i potem, wiedząc już gdzie i jakiej wielkości mniej więcej masz zaplanowane rabaty, zacząć planować konkretne rośliny. Tutaj jest mnóstwo doświadczonych osób, które chętnie na pewno coś podpowiedzą, jak już zaczną się konkretne rozkminki.
A tymczasem napisz chociaż, co to za działka, jaka powierzchnia, czy jest na niej dom, albo planujesz budowę, czy to miejsce do mieszkania na co dzień, czy działka rekreacyjna. Może jakieś zdjęcia albo mapka poglądowa?
Powodzenia i czekamy na Twoje dalsze działania!
cathycat 12:49, 10 lut 2026

Witam! Zgadzam się z poprzednim komentarzem: być może mają Państwo zdjęcia lub bardziej szczegółowy opis działki? Wszystko zależy od wielu czynników — rodzaju gleby, czasu nasłonecznienia działki, tego, co chcą Państwo uprawiać itd. Ogólnie istnieją internetowe programy do projektowania ogrodów, takie jak https://projekt-ogrodu-online.pl/, albo można skorzystać z AI, jednak trzeba wziąć pod uwagę bardzo wiele aspektów. Każdy projekt, nawet najbardziej szczegółowy, musi być dopasowany do rzeczywistych warunków i możliwości, klimatu i tak dalej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies