Witaj na Ogrodowisku! Teraz tu mały ruch, ale niech się tylko stopią te śniegi, a forum znowu rozkwitnie
Nie jestem specjalistką od projektowania, ale z moich doświadczeń programy ułatwiają rozrysowanie i modyfikowanie, niektóre też pozwalają na wizualizację 3D i np. po kilku latach jak będą wyglądały nasadzenia, ale jednak trzeba samemu wiedzieć, co i gdzie chce się zaplanować.
Narzędzia AI - fajnie mogą podpowiedzieć gatunki roślin na określone warunki (gleba, światło, wilgotność itp.), można też poprosić o podpowiedzi dla określonego stylu, albo w stylu ulubionego projektanta. Robią też inspirujące wizualizacje, chociaż nie zawsze wykonalne

Koniec końców potrzeba jednak według mojej wiedzy później/wcześniej decyzji człowieka, co zrobić z uzyskanymi propozycjami.
Ja bym Ci polecała, jeśli zupełnie nie masz pomysłu na zagospodarowanie, pooglądać sobie w internecie projekty ogrodów. Takie w postaci mapek. Tak żeby mieć jakąś wizję, co gdzie byś umiejscowiła w przestrzeni, gdzie będą ciągi komunikacyjne itp. Przynajmniej wstępnie, bo to prawie na pewno będzie się potem zmieniać, w miarę jak zaczniesz plan wcielać w życie
No i potem, wiedząc już gdzie i jakiej wielkości mniej więcej masz zaplanowane rabaty, zacząć planować konkretne rośliny. Tutaj jest mnóstwo doświadczonych osób, które chętnie na pewno coś podpowiedzą, jak już zaczną się konkretne rozkminki.
A tymczasem napisz chociaż, co to za działka, jaka powierzchnia, czy jest na niej dom, albo planujesz budowę, czy to miejsce do mieszkania na co dzień, czy działka rekreacyjna. Może jakieś zdjęcia albo mapka poglądowa?
Powodzenia i czekamy na Twoje dalsze działania!