Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ranczo

Ranczo

Polon 09:18, 29 kwi 2026

Wydaje mi się, że plan masz gotowy. Układ rabat do wyznaczenia na żywo na podstawie planu Twojego i Patrycji. Nasadzenia - bez szaleństw, bierzesz co masz u siebie. Może przy ogrodzeniu na wysokości domu tawuły - ładnie wiosna wyglądają, później są po prostu zielone. Nie trzeba ciąć, pod nimi można dać coś zadarniającego i kwitnącego do cienia. Mnie ostatnio zachwycają miodunki, więc dałabym niemal wszędzie

Jeśli układ rabat wyznaczysz, to na początek ten pasek przy ogrodzeniu można zrobić, na brzegu tej rabaty i trawnika spróbować wkomponować rośliny z klombu i w kolejnym kroku “przegryźć” teren i sadzić co tam masz.

Przy garażu może powojniki, takie które się co roku ścina, wówczas na przyszłość nie będzie kłopotu z dostępem w razie konieczności jakiejś konserwacji.

Ławeczka zaczęła mnie “męczyć” na środku, bo jest tyłem do połowy ogrodu. Tu jest dobre miejsce na hamak, a ławeczkę chyba dałabym bliżej lewego dolnego rogu.
anuska2507 10:34, 03 maj 2026

Wczoraj przedstawiłam mój plan mamusi. Powiedziała, że mogę działać, jak chcę i jeszcze kazała wytyczyć większą rabatkę chciała też usunąć jaśminowca, ale wg mnie może zostać. To już duży krzew i będzie tworzył szkielet rabaty.

Wstępnie zrobimy właśnie tak,jak piszesz. Przeorganizujemy rośliny pod płotem i zlikwidujemy klomb po środku. No i musimy postawić ogrodzenie, żeby kury nie robiły wykopków

Powojniki to bardzo ciekawy pomysł. Podobają mi się i ciągle ubolewam, że jeszcze nie wkomponowałam ich u siebie. Tu będę mogła poszaleć nawet z kilkoma sztukami

Ławeczka, a właściwie hustawka, jest tyłem, bo tak pada cień od drzew (na dole jest południe). W lewym dolnym rogu też mogłaby być, bo jest cień od zbiornika. Lokalizacja jeszcze do rozważenia.