Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ranczo

Ranczo

anuska2507 23:01, 21 kwi 2026

Jeśli chodzi o nowe rośliny czy rabatki to się zgadza. Ale drzew pewnie nie pozwoliłaby ruszyć, więc nie biorę takiej opcji pod uwagę

Całe podwórko jest dużo większe niż planowany ogród, więc o wybieg dla kur bym się nie martwiła. Z resztą do niedawna ogród wokół domu był ogrodzony i kury nie miały tu wstępu.

Przy garażu nawet rośnie jakieś pnącze, chyba milin, ale pojedynczy egzemplarz nie zasłoni całej ściany.

Właśnie jestem ciekawa, czy ktoś robił rabaty z owocowymi drzewami
Polon 21:53, 23 kwi 2026

Rabaty pod drzewami owocowymi mi nijak nie pasują, ale ja mam małe doświadczenie. Za to jak patrzę na drzewka, to mi się już włącza “ooo, koniecznie trzeba przyciąć”
Swoje będę cięła w maju i lipcu

Może coś w tym kierunku?
Boki - rabaty, środek z drzewkami na trawie. Istniejący klomb zostawić jak jest, dosadzić jeżówki j będzie ok.

A w miejscu zbiornika - altanka

Patrycja_KG_Lu 09:07, 24 kwi 2026

Zaprzęgłam AI do roboty. Może też się trochę z nim pobaw. Moje wyniki tworzone na szybko, chcąc uzyskać lepsze to trzeba mocno z opisem popracować, bardzo szczegółowo opisać co się chce uzyskać i gdzie, dać dobre zdjęcia pierwotne stanu obecnego.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
anuska2507 16:17, 26 kwi 2026

Dzięki za Wasze propozycje Też coś pokombinowałam

1) Rabata wzdłuż garażu. Zaznaczone drzewa to śliwki węgierki, miejscami rosną jakieś niskie krzewy jak trzmieliny i tawlina.

2) Rabatka pod domem, częściowo zasłaniająca schody do piwnicy.

3) Rabatka między jabłoniami. Dwa mniejsze kółka wewnątrz rabaty to jaśminowiec i róża.

4) Rabatka między jabłonką a czereśnią. Teraz rosną tam maliny, ale ja bym je wykopała.

5) Drzewa owocowe w trawniku, a pod nimi huśtawka. Może kiedyś jakiś placyk z donicami.

6) Rabatka przy wjeździe do garażu. Rosną tam już bukszpany i brzoskwinia. Brzoskwinia mnie denerwuje, nie była przycinana, więc wybujała wysoko i owocuje na samej górze. Możliwe, że wymienię ją na inne drzewo.

Klomb do likwidacji. W tym miejscu będzie trawnik i przejście.

Co myślicie?
Polon 22:36, 26 kwi 2026

Nie wyłapałam, że to białe to zejście do piwnicy.

Z planu Patrycji bardziej podoba mi się, że przy ogrodzeniu jest pełna rabata, trawnik tam chyba nie jest potrzebny. Przejście można zostawić, ale raczej jako np płyty położone na rabacie czy jakoś tak.

Rabata przy garażu - skoro wszędzie kształty nieregularne, to tu też raczej zrobiłabym w kształcie jak u Patrycji.

Likwidacja klombu bardzo poprawia komunikację, jeśli mama nie będzie oponować, to pomysł super. W ogóle cała reszta wg mnie też ok.

O nasadzeniach się nie wypowiadam, bo się nie znam. Co wymyślisz, będzie dobrze
LIDKA 23:04, 26 kwi 2026

Kawał roboty sobie wzięłaś na barki Ania.
Moja siostra też ogroduje na porolniczym siedlisku.
Też miala budynki gospodarcze, obory, które poremontowała i ma dużo garaży, kuchnie letnia , pralnie z suszarnia itd.
Plan trzeba mieć ale najpierw trzeba porządki zrobić. Tzn powycinać i poprzycinać co niepotrzebne, powywozić graty, zrobić rozbiórki jeśli macie plany np tego zbiornika. Kury wyprowadzić z części ogrodowej.

Ja bym nie szła w typowo bylinowe rabaty. No chyba że ma to kto pielęgnować i plewić. Ewentualnie bym zrobiła jedną.
Drzewom bym powycinała pod pniami niewielkie koła w trawiei zasypała korą. Murawę zagęścić np mikrokoniczyna i równo musi być.

A po obwodzie działki sadziłabym krzewy i iglaki z zachowaniem odległości żeby nie wymagały cięcia a powodu ciasnoty. Na mur od garażu można posadzić bluszcz ale to szatańska roślina, pilnować trzeba. Więc mogą być wzdłuz muru krzewy i małe drzewka.

Przemysł ile masz czasu isiły na robotę tam i ile jej mają rodzice, żeby ten ogród nie był przyczyną stresu i flustracji.

Wiem że masz doświadczenie, wiedzę i sobie dobrze poradzisz.
LIDKA 23:13, 26 kwi 2026

Na planie nie wiem z której strony jest wejście do domu i okno salonu . Czy możesz zaznaczyć ?
anuska2507 21:05, 28 kwi 2026

Lidka, Dom nie jest idealnym prostokątem, więc doprecyzowałam jego kształt na rysunku. Czerwoną strzałką zaznaczyłam schody do domu i zaznaczyłam okna najważniejszych pomieszczeń. Mam nadzieję, że widać

A co do zaangażowania - nie chodzi mi o to, by mieć drugi ogród na głowie, ale, żeby ogarnąć, to co jest. Wytyczenie rabat uporządkuje przestrzeń, nawet jeśli czasem czegoś nie przytnę lub nie wypielę na czas.
Zbiornik będę mogła rozebrać, dopiero gdy będę miała pewność, że jest zbędny. U nas to jest czynne rolniczo siedlisko, a zbiornik - mimo że stary - jest jeszcze zdatny do użytku. Kury oczywiście są do wyprowadzenia, bo straszne dziury potrafią wygrzebać. Są też koleiny po cięższym sprzęcie. Dlatego największym wyzwaniem jest tutaj wyrównanie działki. Dobrze by było wjechać glebogryzarką, przegrabić i posiać nową trawę.

Na garażach kiedyś rósł winobluszcz - pięknie się przebarwiał ale mama go zlikwidowała, więc nie chciałabym znowu sadzić problematycznych pnączy. Myślę, że krzewy/małe drzewka będą lepszym rozwiązaniem. Ale bylin właśnie mi tu brakuje, szczególnie, że to słoneczna część ogrodu.
anuska2507 21:18, 28 kwi 2026

Gosiu, tak, z tyłu jest zejście do piwnicy.

Też mi się gryzie prosty kształt rabaty przy garażu. Mogę spróbować pokombinować z jakimś łukiem, ale nie ma tam za wiele miejsca.
Co do rabaty przy ogrodzeniu, też mogę się zgodzić. Tam jest wąsko, a wokół domu jest wylana betonowa opaska. Powinna wystarczyć, bo rzadko się tamtędy chodzi.

Myślę, że w temacie klombu jakoś dogadam się z mamusią

A w nasadzeniach chcę maksymalnie wykorzystać to, co już jest lub rośliny ze swojego ogrodu. Dzisiaj widziałam, że perowskia puściła sporo rozłogów. W sam raz do przeniesienia tutaj
LIDKA 21:29, 28 kwi 2026

Dwa ważne okna wychodzą na ogród.
Dlatego chyba klombik jest w tym miejscu.

Połączenie rabat o róznych liniach jest możliwe i może dobrze wyglądać.
Można zastosować jedną roślinę która się będzie powtarzać i da wrażenie powtarzalności i spójnosci.