Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » sosna po zimie usycha

sosna po zimie usycha

El_Kar 13:36, 27 maj 2026

Dzień dobry,
Mam sosnę szczepioną na pniu. Jest u mnie już trzeci rok. Ładnie się rozkrzewiała. Ale ostatnie przymrozki spowodowały, że zaczęła schnąć. Z jednej strony mocniej ją musiał mróz ściąć.
Czy jest szansa, że jeszcze odbije? Może ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie niż ja? Może to jakaś choroba?
Dałam ją w zaciszne miejsce, podlałam nawozem do iglaków. Co mogę jeszcze zrobić, żeby jej pomóc dojść do siebie?
El_Kar 13:37, 27 maj 2026

LIDKA 18:11, 27 maj 2026

Ona w donicy jest?
El_Kar 20:13, 27 maj 2026

Tak, duża donica, ocieplona styropianem.
LIDKA 20:43, 27 maj 2026

Nawet jak to Sosna szczepiona albo miniaturka to po 3 latach w donicy ma już ciasno. Ogólnie Sosna ma potężny system korzeniowy.
To raz
A dwa że mogła zostać przelana lub przesuszona lub zmarznąć . Jak chcesz ją uratować to ja do gruntu wsadź. Innej nadzieji nie widzę.
sylwia_slomc... 22:11, 27 maj 2026

Do gruntu i sporo słońca z każdej strony. Sosny gubią igły, które mają mały dostęp do światła słonecznego. Ona była przycinana? Jeśli tak, mogły się dostać na sekatorze patogeny. Ale bardzo prawdopodobna jest też dłuższa susza fizjologiczna. Mogła zima ziemia w donicy zamarznąć całkiem i drzewko nie miało jak pobrać wody. W gruncie takie prawdopodobieństwo jest mniejsze nawet jeśli nie podlejemy lub zima jest bezśnieżna, a mroźna. W donicy o taka sytuacje jest łatwiej i potem wiosną są efekty. Iglaki nie więdną żeby pokazać, że brak im wody.