Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » nieregularny kształt-prawie trójkątne 2 ary do zagospodarowania

nieregularny kształt-prawie trójkątne 2 ary do zagospodarowania

NItkal 20:06, 28 sie 2026

Skarpa z cisami, morwa, w głębi kompostownik. I ten nieszczęsny, czerwony berberys, który mnie tu strasznie meczy, ale ciężko się go pozbyć, bo rośnie w płycie ażuroweǰ...
Ten jasny baniak na środku to tandoor-zamiast grilla. Na pierwszym planie rozpięta na ogrodzeniu róża New dawn-ten egzemplarz ma sie świetnie. Są też jałowce płożące na murku, chyba Wiltonii i lawenda o prawie białych kwiatach.

I ten sam narożnik z innej strony. Po lewej tulipanowiec. Z przodu pies-do przesunięcia Środek to morwa.To skośne w trawie to odwodnienie, bo z terenów powyżej potrafi tędy płynąć rzeka.
Studnię i słup porasta bluszcz. Są też trzmieliny. Rabatę z przodu uśmiercają norniki i kret-na zmianę. Dobrze się tam ma dereń siberica variegata i róża- biała, wielokwiatowa, miała dorastać do 120 cm, ale ma 180 , stąd podpora.
Cisy się jeszcze nie pozbierały po postrzyżynach.
Widać też szczepiony agrest i porzeczkę odziedziczone z działką.
NItkal 20:07, 28 sie 2026

Kosodrzewina. Pod spodem wytrwały wrzośce. Wrzosy prawie padły. Będzie trzmielina
NItkal 20:12, 28 sie 2026

Z północnej strony domu. Paprocie sieją się same, więc je zaproszę na stałe. Na końcu, widocznym z wejścia do domu są rododendrony. To niebieskie to usunięta zjeżdżalnia.
LIDKA 20:41, 28 sie 2026

Masz już całkiem sporo ładnych i dorosłych roślin .

Skarpa zielona i nie widać kamieni i kratki.
Tuje sąsiada ładne i mógłby już zdjąć szmatę z płota

Drzewa duże . Piękne . Kosodrzewina też .

Bierz sznurek lub wąż ogrodowy i układaj brzeg rabaty od studni do furtki . Możesz zrobić porządki i nakryć darń plandeka lub czymś innym typu karton trawa kora . Darń przegnije i ujmiesz sobie roboty. Jeśli masz chwasty typu perz to lepiej przekopać i go wybrać dokładnie. Miałam i się udało pozbyć .

Ten dom czy budynek widoczny z tarasu bym zasłoniła żywopłotem. Wysokim .
Bluszcz jest może i fajny ale z nim zawsze robota będzie i za jakiś czas może być trudny do ujarzmienia.

Dławisz wywal. Masz na niego za mały teren. On potrafi w rok zabić dorosłe drzewo. Poza tym chyba jest zakazany od tego roku. Tak nazwa jego jest adekwatna do jego możliwości . Zdławi wszystko wokół.
Mój kuzyn stracił kasztanowca przez niego.

Idę po tablet i obejrzę foty jeszcze raz większe .

Edit
Boki domu masz już ładne
Zwłaszcza tam gdzie murek - wpadło mi w oko.
Kosodrzewiny nie lubię chyba z genów ale skoro jest zdrowa i robi za przesłonę to niech będzie i cieszy oko.

Porządki tylko i wyznaczyć linie rabaty a potem kopać

Coś czuję że masz już ładny przedogródek.
LIDKA 21:09, 28 sie 2026

Nie wiem gdzie dokładnie ta studnia ?

NItkal 21:19, 28 sie 2026

I jeszcze rabatka wzdłuż prawe części tarasu-po ciemku fografowana. Na razie świeża. Przy słupku od zadaszenia Puste miejsca, jak w całym ogrodzie, obsiałam smagliczką. W głębi tandoor.
Judith 00:27, 29 sie 2026

Najlepiej sytuację zobrazują 3 zdjęcia robione z tarasu, z domem za plecami: na lewo od tarasu, dokładnie na wprost i na prawo. Wtedy zobaczymy przestrzeń do zagospodarowania.
Bok domu z rabatą z murkiem jest IMO gotowy i niewymagający zmian w kontekście zagospodarowania przestrzeni .