Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » nieregularny kształt-prawie trójkątne 2 ary do zagospodarowania

nieregularny kształt-prawie trójkątne 2 ary do zagospodarowania

NItkal 13:54, 28 sie 2026

Drodzy forumowicze,
przeglądam Ogrodowisko od dawna - ukłony dla Pani Danusi!!! i dla Was, którzy dzielicie się tutaj wiedzą, pasją i pięknem.
Nadszedł czas także na moje pytanie.

To jest tył mojego ogrodu; jego część wypoczynkowa. Naniosłam na obrazek rzeczy, których raczej ruszyć się nie da - elementy infrastruktury i rośliny na tyle duże, że raczej nie przesadzę, ewentualnie tylko do usunięcia. Tulipanowiec ma pień o średnicy ok 25 - 30 cm.i chyba z 6 m. wysokości.
Skarpa, w której rosną cisy, irgi, berberys i jeszcze jukki została przez poprzedniego właściciela usypana z wielkich kamieni, umocniona ażurowymi płytami drogowymi i obsadzona-teraz wszystko to już dojrzałe rośliny, które regularnie przycinam do rozsądnych rozmiarów. Wszystko to zastałam na działce przed budową domu.

Potrzebuję pomocy przy projekcie koncepcyjnym. Z doborem roślin sobie poradzę, ale nie mam pomysłu na całościowe zagospodarowanie tego skrawka terenu. Może ktoś się pokusi o wrysowanie linii rabat w moją działkę?

Oznaczyłam kierunki świata. Działka ma lekki spadek w kierunku domu. Jej wymiar w najszerszym miejscu 15,5 metra, co daje 3 i 4 metry odległości boków domu od granicy. Trzymamy się raczej swobodnej, nieformalnej konwencji - łagodne łuki, mniej regularne kształty, rośliny nieformowane, ale nie typu "wiejski ogródek" - raczej bez nadmiaru gatunków i kolorów, czyli dominuje spokojny nastrój (i białe kwiaty). Sadzę tylko pewniaki, które chcą przetrwać na mojej glinie. Zamiast ścieżek z innych stron domu są pasy trawy-tutaj też nie chcę nic utwardzać. Nie chcę też murowanych, stałych obrzeży-rośliny mi się gdzie indziej "wylewają" z rabat. Przed tarasem chciałabym większy trawnik - mam sporego psa i dziecko, którzy z niego korzystają. Konieczne jest dojście do kompostownika w rogu (mogę go przenieść, ale tylko w ramach tego skrawka terenu, reszta działki jest za wąska, a w przedogródku zbyt ciasno, żeby go jakoś schować) oraz do bocznej furtki (do sąsiada). Gdzieś pod tulipanowcem, czyli w jedynym ocienionym miejscu chciałabym hamak lub leżaki, lekko ukryte za roślinnością - może np. wydzielone z większej połaci trawnika jakąś małą rabatą lub pnączem. I fajnie byłoby mieć gdzieś nieco oddalone od tarasu miejsce na grill - nie murowany, bo u nas nie wolno; może przy okazji leżaków coś bym wydzieliła?
Pasowałoby mi tu gdzieś jeszcze 1 drzewko, może 2, nieduże, najlepiej owocowe.
Od szklarni i domu sąsiada skutecznie odgradza mnie kosodrzewina (ma 4 m długości i jakieś 2,5 wysokości i ledwo jest jak pod nią przejść, ale ją uwielbiam!) i dosadzony na ogrodzeniu wiciokrzew. Chętnie lekko przesłonię czymś budynek gospodarczy, który mam na wprost tarasu, ale bez szpaleru tuj, tyle, że tam jest miejsca może na 1,5 metra szerokości rabaty.

Przyjmę pomysły z wdzięcznością i może kiedyś pochwalę się zdjęciami
LIDKA 14:35, 28 sie 2026

Witaj
Przydałoby się jeszcze parę zdjęć z tego co jest.
Dobre info które wyciągnęłam z opisu to glina i duże drzewo .
Na forum jest tak że jak odwiedzasz wątki i sie wpiszesz to gospodarz przychodzi z rewizytą .

Spróbuje Ci tu zaprosić gości na narady

Podpis zrób to łatwiej Cię będzie znaleźć .

I jak masz na imię ?
LIDKA 14:45, 28 sie 2026

Od studni po prawej patrząc z tarasu aż do furtki do sąsiada zrobiłabym łukiem rabatę .
Od tyłu tego wysuniętego trójkąta nasadzenia piętrowe . Z tyłu wysokie i coraz niższe w kierunku tarasu .

Pomiędzy tulipanowcem a morwą jakiś placyk na leżaki czy misę ogniskowa . Z tarasu do placyku ścieżka np płyty w trawie .
Z placyku do kompostownika też płyty ale już w rabacie .
Jak dobrze przemyślisz nasadzenia to kompostownik mógly tam zostać i chyba tu najłatwiej go schować .

Masz też małą działkę i myślę że można tu wykombinować bardzo intymny kameralny ogród .

Jeszcze mam pytania
Czy są jakieś żywopłoty u sąsiadów ? Jakie macie płoty?
Czy ta furtka jest używana ? Min przez jej kształt .
Czy poniżej skarpy Wasz teren jest w miarę równy ?
Czy po lewej kosodrzewina musi zostać ?

Nie umiem rysować ;(
może skseruj rysunek i pomysły możesz nanosić na plan.

W jakim rejonie PL mieszkasz?
Judith 15:09, 28 sie 2026

Cześć . Dawaj zdjęcia. Bez tego można sobie do woli fantazjować i trafiać kulą w płot .
NItkal 15:13, 28 sie 2026

Judith napisał(a)
Cześć . Dawaj zdjęcia. Bez tego można sobie do woli fantazjować i trafiać kulą w płot .

No ale o to chodziło. Wasze pomysły na kształt rabat, podział terenu, zagospodarowanie.... Jak dam zdjęcia, to zobaczycie, co i gdzie ja zasadziłam
NItkal 15:18, 28 sie 2026

LIDKA napisał(a)

Czy są jakieś żywopłoty u sąsiadów ? Jakie macie płoty?
Czy ta furtka jest używana ? Min przez jej kształt .
Czy poniżej skarpy Wasz teren jest w miarę równy ?
Czy po lewej kosodrzewina musi zostać ?

Nie umiem rysować ;(
może skseruj rysunek i pomysły możesz nanosić na plan.

W jakim rejonie PL mieszkasz?

Tuje rosną gęsto u sąsiada nad skarpą, ale zawiesił też siatkę nieprzezroczystą na ogrodzeniu, więc słabo je widać.
Furtka jest do domu dziadków - używana non stop. Normalna jest, metalowa, 80 cm, otwiera się na zewnątrz.
Teren opada - narysowałam kierunek. Z przodu domu przedogródek jest jeszcze niżej-ok 1 metr. Mąż absolutnie odmawia tarasowania terenu.
Kosodrzewina jest piękna i zostaje! Tylko dzięki niej nie widzimy się z sąsiadami na swoich tarasach. To chyba moja ulubiona roślina w tym ogrodzie.

Kraków
Judith 15:34, 28 sie 2026

NItkal napisał(a)

No ale o to chodziło. Wasze pomysły na kształt rabat, podział terenu, zagospodarowanie.... Jak dam zdjęcia, to zobaczycie, co i gdzie ja zasadziłam

Wskazana jest raczej odwrotna kolejność, albowiem pomysły mogą mieć sens i mogą go nie mieć . Żeby nasze koncepcje miały szansę na wpasowanie się w istniejący stan rzeczy, musimy znać kontekst.
LIDKA 15:52, 28 sie 2026

Tarasować nie trzeba . Już ktoś ją wytarasował że są skarpy . Chcialam wiedzieć czy teren pod trawnik jest w miarę równy. Może być z nachyleniem

U mnie jest spadek działki o 90 cm w kierunku drogi a taki udało się zrobić ogród że niemal tego nie widać .

Pokaż zdjęcia .
Nie krępuj się .

Judith jest mistrzynią w organizacji przestrzeni i ma dobre pomysły i zdjęcia są naprawdę pomocne.
NItkal 20:01, 28 sie 2026

Widok z tarasu na wprost. Tu był mini plac zabaw-została piaskownica do likwidacji i maty. Pod spodem gruzowisko. W tyle budynek gospodarczy. Na płocie bluszcz, niżej barwinek. Po lewej nieco wyżej glicynia dziadków, a w załamaniu ogrodzenia dławisz okragłolistry-dostałam z odzysku i żyje w dziurze między tymi starymi gruzami w zasadzie prawie bez ziemi. Z prawej już gałęzie tulipanowca.
NItkal 20:04, 28 sie 2026

Przy tarasie Clematis Summer snow. Pieknie rośnie w tym miejscu, praktycznie bez pomocy od ubieglej wiosny. W tym roku zaliczył cięcie na 30 cm. W przyszłym roku obetnę na 50 cm i dostanie stałą podporę. Już daje sporo cienia popołudniami, a liczę na więcej, bo tu bywa patelnia.
Po lewej furtka.