Tak się teraz prezentuje. Nie ma jeszcze podstawki, bo na takie rozmiary nie mają miary. Znalazłam w swoich zasobach podstawkę po potężnym fikusie lyrata, ale trzeba ją polakierować, bo wodę przepuszcza. Tymczasem za podstawkę służy miska na pranie , a ten gustowny kawałek chodniczka pomaga tymczasowo w przesuwaniu całości. Później zostanie przycięty do odpowiednich rozmiarów.
Ale myślę, że przy tym tempie wzrostu doniczki wystarczy na max. 5 lat. Chyba muszę zacząć hodować następną palmę. Jedna rośnie, ale ta mi się mniej podoba. Za mało się rozkrzacza i kwitnie co chwilę takimi kulkami. Już obcinam to dziadostwo, gdy tylko zauważę te pędy. Pamiętam, że kiedyś podobała mi się howea czy coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie. Liście wyrastały bezpośrednio z ziemi, a nie z jednego kłącza.
Danusiu, czy ta moja kentia to to samo co howea?! Chciałam sprawdzić co to jest ta howea, a tu wychodzi że to jedno i to samo z kentią! Zawsze myślałam, że howea ma inny kształt liści, takie bardziej jak wachlarze, ale teraz widzę, że tylko w młodości chyba.
Wg mnie tej palmie nie jest w tej chwili niezbędny nawóz, tylko przesadzenie do większej doniczki. Rośnie w malutkiej doniczce, wstawiona jest w nieprzepuszczalną osłonkę, co może powodować zalanie korzeni i pewnie tak nieraz się zdarzyło, sprawdzaj, wylewaj wodę, a przede wszystkim przesadź w wysoką, wąską doniczkę, właściwą dla palm.
Tak też czułam, że te doniczki mogą być problemem. Czy po przesadzeniu powinnam zadbać o jakieś nawożenie, przemywanie liści (czytałam o tym w tym wątku)?
P.S. Dziękuję za przeniesienie wątku!
EDIT: jeszcze dodam, że obie palmy stoją w sumie w przeciągu. Nie jestem pewna czy przypadkiem ta odmiana też nie toleruje przeciągów.
Będę zobowiązana w przypadku nawet podstawowych informacji o hodowli tych roślin.
Czy ten nawóz w pałeczkach w ogóle nadaje się do tej palmy (już po jej przesadzeniu oczywiście).