Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 19:55, 07 wrz 2012

popcarol napisał(a)
Justynka ale poszalałaś! Ruszasz się jeszcze? Chylę czoła!
Zostaw cudo na kiju, dosadz jeszcze jedna bukszpanowa kule w miejscu doniczki. Jestem za żółtą tojeścią rozesłaną albo żółtymi żurawkami, hakone może pod klonik, bo zbyt trawiaście Ci się przy domu zrobi?? Daj czas tym trawom żeby się zadomowiły, już latem w przyszlym roku bedzie tam bosko!!!

Trawy podzielone wygladaja super, jeszcze horti dosadzisz i bedzie git Przed cisami zostaw na razie luzy, wymysli sie zima Chyba ze jeszcze masz kase, to myslimy juz???
Coraz ladniej u Ciebie, a ile sie dzieje!!!

Z ruszaniem słabo. Jak posiedzę to nie mogę już wstać...dlatego muszę być w ciągłym ruchu
Z kasą też słabo...ale będę walczyć
Dzięki
ewalm 20:13, 07 wrz 2012

Juzia_G napisał(a)
No i miskanty.
Bokiem rabata prezentuje się ładnie

Gorzej od frontu

Myślę żeby przesunąć Cyprysika na lewo (tu gdzie stoi doniczka) a w jego miejsce dać jeszcze jedną kulę bukszpanową...???

Justynko, to jest słoneczne miejsce?
nie łączyłabym kostrzew z tojeścią, tojeśc musiałabyś podlewać dość mocno, a kostrzewom może to zaszkodzić w nadmiarze, zwłaszcza jesienią i zimą nie lubią nadmiaru wigoci.
Duże rochodniki mają fajne odmiany, może sobie pooglądasz w necie: np niewysoka czerwonolistna chyba Vera Jameson (to zdaje się z rozchodników karpackich Sedum telepium, one są mniej zawarte niż Sedum Spectabile), no i sam rozchodnik olbrzymi właśnie. Np. czerwonolistny karpacki przed bukszpanami a jakiś wysoki olbrzymi z jasnymi liści z tyłu, plus kostrzewy i bukszpanowe kule w środku.

A miskanty, nie gniewaj się, ale mnie się tak sobie tam podobają. Może jeden gdzieś koło tej kuli na pniu, ale tak w szpalerze trawy zlewają się ze sobą. Przynajmniej na zdjęciach. Z z boku faktycznie ciekawiej to wygląda niż od frontu. A może w realu ciekawiej niż na zdjęciach. Ale czegoś brak, jakiegoś kontrastu, podkreślenia.
Juzia 20:26, 07 wrz 2012

Ja się nie gniewam, bo każda rada cenna i świeże spojrzenie pożądane

Madzenka 21:19, 07 wrz 2012

Justynka a może zamiast co drugiego miskanta hortensja???
Mam w donicy hortensje z gracillimus i i ślinię się na ich widok Myślę jak ich nie oddać teściowej...
popcorn 22:00, 07 wrz 2012

Trochę tam mało miejsca na hortensje, tak mi się przynajmniej wydaje... dałabym coś jasnego, jak nie tojeść to żurawki - z przodu. I tyle?
pozdrawiam
Juzia 07:48, 08 wrz 2012

Madźenka hortensje z miskantami mam naprzeciwko tej rabaty...chyba by już nie pasiło

Karola tak będzie. Zurawki i styknie D
Joaska 09:03, 08 wrz 2012

Juzia_G napisał(a)

zurawki

hehe...no raczej
Ale wokół klonu nie dam hakone tylko carexy Evergold, a zielone hakone dam na łuku zamiast żywopłotu bukszpanowego. Może być ?

A przed cisami - Tuje Aurea Nana podsadzone żurawkami

Mi oba pomysły się bardzo podobają

butterfly 10:16, 08 wrz 2012

Justyna, ale poszalałas !!! Chyle czoła, bo tez taka robota jeszcze przede mną - ciężka...

Ale efekt super !
Podoba mi się szpaler hortensji z miskantami.
Juzia 11:12, 08 wrz 2012

Nic oryginalnego nie stworzyłam ale dzięki
beta 19:33, 08 wrz 2012

no, no pięknie !

podziwiam Twój zapał Justynko

dużo już zostało powiedziane, ale jeśli można swoje trzy grosze wrzucić to popieram przedmówczynie i przedmówców, że tam gdzie doniczka koniecznie kula bukszpanowa, cudo na kiju zostaw, brzegiem koniecznie żurawki tak jak radzi Sebek, i to jakieś o jaśniutkim slicznym bursztynowym kolorze, ale się nagadałam

buźka