Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 12:48, 27 lut 2014

aga_szsz napisał(a)
A te brązowe liście na pierwszym zdjęciu, to normalne???
Pytam bo w moim jedynym dotąd RH Nova Zambia- "rarytasik" też są brązowe.
W sumie najlepiej prezentuje sie ten NN

Nie wiem Aga czy normalne, ale wyglądają one i tak lepiej niż w tamtym roku, więc się cieszę
No właśnie NN najładniejszy. A moja mama krzyczała na mnie, że go nie okryłam....hehe
Juzia 12:49, 27 lut 2014

aga_szsz napisał(a)
Wylazłaś dziś do ogrodu???
Tylko mi nie mów, że wczoraj szalałaś przy 0 tep.??!

No wczoraj się nie odważyłam
A dzisiaj ładnie Ściachałam co miałam do ciachania i pograbiłam trochu trawnik. Ale duuuużo za dużo go jeszcze mam Mus wysepkę robić...hehe
Juzia 13:04, 27 lut 2014

Łysawo

Idę węża rozłożyć
aga_szsz 13:06, 27 lut 2014

będziesz poszerzać???
Juzia 15:31, 27 lut 2014

aga_szsz napisał(a)
będziesz poszerzać???

Gdzie?

Wysepkę zaznaczyłam, ale źle wyszło i muszę poprawić.
Tylko chwilowo sił brakło
Joaska 15:40, 27 lut 2014

Justyś z tymi RH to wiesz do kogo zapukaj do rododendronowej królowej forum... faktycznie nn najładniejszy
co to za wysepkę tworzysz??? nie na bieżąco jestem więc pytam
Juzia 15:48, 27 lut 2014

Joaska napisał(a)
Justyś z tymi RH to wiesz do kogo zapukaj do rododendronowej królowej forum... faktycznie nn najładniejszy
co to za wysepkę tworzysz??? nie na bieżąco jestem więc pytam

Już poprosiłam Bożenkę, ale ona dzisiaj zajęta. Pewno wnuki ma

Wysepka z brzozami i wrzosowiskiem
Bogdzia 16:39, 27 lut 2014

Niestety moim zdaniem wszystkie wyglądają bardzo kiepsko choc nn faktycznie najlepiej. Wygląda na to ze są bardzo niedożywione. Jesli tak dalej pójdzie stracisz je wszystkie. Nie spodoba Ci sie to co powiem ale nie mam innych propozycji. Myślę że wszystkie prócz nn sa do przesadzenia bo albo dostały za mało kwasnego torfu albo on wcale nie był kwaśny. Na pewno były też za mało podlewane w ciągu lata , sa zasuszone.I ta kora na korzeniach do wyrzucenia. Poniewaz choroba jest mocno zaawansowana to trzeba by je posadzic w innym miejscu niz dotąd rosły bo tu podłoże jest juz zainfekowane. Posadz na jakiś czas ok 3 lata w miejscu gdzie nie operuje mocno słońce, kup dobry torf i zmieszaj go pół na pół z ziemią Posadz nieco wyzej niz rosna teraz i nie dawaj nawozu przez rok.Oczywiście systematycznie podlewaj. Żadnej kory na korzenie jesli już musisz to tylko na zime.Nn natomist opryskaj kilka razy z tygodniowymi przerwami nawozem dolistnym , ostatnio o nim pisałam u siebie. Opryskuj dotąd az liście zrobią się intensywnie zielone, myślę ze po 3 opryskach powinno byc lepiej no może po czterech.Te które przesadzisz też po tygodniu opryskaj dolistnie nawozem ,bardzo dobrze by im zrobiło gdybyś miała Asahi to po przesadzeniu też możesz nim je opryskac.Tak osłabione rośliny nie dadza juz sobie rady w słonecznym miejscu , koniecznie przesadz w bardziej cieniste.Przykro mi że aż tak radykalnie muszę pisac ale jak tu zostaną to juz ich nie uratujesz.
Juzia 16:55, 27 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Niestety moim zdaniem wszystkie wyglądają bardzo kiepsko choc nn faktycznie najlepiej. Wygląda na to ze są bardzo niedożywione. Jesli tak dalej pójdzie stracisz je wszystkie. Nie spodoba Ci sie to co powiem ale nie mam innych propozycji. Myślę że wszystkie prócz nn sa do przesadzenia bo albo dostały za mało kwasnego torfu albo on wcale nie był kwaśny. Na pewno były też za mało podlewane w ciągu lata , sa zasuszone.I ta kora na korzeniach do wyrzucenia. Poniewaz choroba jest mocno zaawansowana to trzeba by je posadzic w innym miejscu niz dotąd rosły bo tu podłoże jest juz zainfekowane. Posadz na jakiś czas ok 3 lata w miejscu gdzie nie operuje mocno słońce, kup dobry torf i zmieszaj go pół na pół z ziemią Posadz nieco wyzej niz rosna teraz i nie dawaj nawozu przez rok.Oczywiście systematycznie podlewaj. Żadnej kory na korzenie jesli już musisz to tylko na zime.Nn natomist opryskaj kilka razy z tygodniowymi przerwami nawozem dolistnym , ostatnio o nim pisałam u siebie. Opryskuj dotąd az liście zrobią się intensywnie zielone, myślę ze po 3 opryskach powinno byc lepiej no może po czterech.Te które przesadzisz też po tygodniu opryskaj dolistnie nawozem ,bardzo dobrze by im zrobiło gdybyś miała Asahi to po przesadzeniu też możesz nim je opryskac.Tak osłabione rośliny nie dadza juz sobie rady w słonecznym miejscu , koniecznie przesadz w bardziej cieniste.Przykro mi że aż tak radykalnie muszę pisac ale jak tu zostaną to juz ich nie uratujesz.

Bogdziu, ale one wszystkie oprócz jednego (zdjęcie trzecie od końca) posadzone są w cieniu i właśnie na górce. W tamtym roku wzięłam wszystkie Twoje rady do serca i zrobiłam tak jak mi pisałaś. Czyli dół szerokości prawie metra i głęboki na pół, torf kwaśny wymieszany z moją ziemią. Kory też jest bardzo mało, tylko tak rzucone. Moje satre cunningham's white nawet podsypywałam nawozem w tamtym roku.

Skoro piszesz, że są niedożywione, to może faktycznie torf był oszukany...ale czemu NN sobie poradził???

Ja już nic nie wiem...
Juzia 17:04, 27 lut 2014

To są cunninghamsy po zeszłej zimie...

I kwitły

A tak wygląda jeden, po tej zimie

Chyba lepiej? Czy nie?
No fakt, że pąków kwiatowych nie ma.

Ja już zgłupiałam. Robiłam wszystko jak Bogdzia kazała...