kasiabis
11:33, 08 lut 2012
Dołączył: 10 sty 2012
Posty: 87
Chciałabym Wam polecić ciasteczka które szybko się robi i równie szybko znikają.
Dotychczas robiłam je w kilku wersjach, to znaczy: bez posypki, posypane grubym cukrem, posypane cukrem pudrem, posmarowane marmoladą i przykryte drugim ciastkiem, przykryte marmoladą i marcepanem i każda z tych wersji smakowała równie dobrze
Dla zainteresowanych podaję przepis:
3 zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła (lub margaryny), 2 szklanki mąki
żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, stopnniowo dodawać masło stale ucierając, do masy dodać trochę mąki i wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę. Uformować kulę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm (jeśli chcecie robić takie składane ciasteczka to raczej cieńsze ciasto, żeby potem do buzi się zmieściło
)
Wycinać foremkami dowolne kształty. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku w tempertaurze 200 stopni.
Moje po upieczeniu były smarowane marmoladą i składane z drugim ciasteczkiem a następnie posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Oto ostatnio upieczone z okazji dnia babci i dziadka:
Dotychczas robiłam je w kilku wersjach, to znaczy: bez posypki, posypane grubym cukrem, posypane cukrem pudrem, posmarowane marmoladą i przykryte drugim ciastkiem, przykryte marmoladą i marcepanem i każda z tych wersji smakowała równie dobrze

Dla zainteresowanych podaję przepis:
3 zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła (lub margaryny), 2 szklanki mąki
żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, stopnniowo dodawać masło stale ucierając, do masy dodać trochę mąki i wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę. Uformować kulę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm (jeśli chcecie robić takie składane ciasteczka to raczej cieńsze ciasto, żeby potem do buzi się zmieściło

Wycinać foremkami dowolne kształty. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku w tempertaurze 200 stopni.
Moje po upieczeniu były smarowane marmoladą i składane z drugim ciasteczkiem a następnie posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Oto ostatnio upieczone z okazji dnia babci i dziadka:

____________________
Katarzyna
Katarzyna