kasiabis
11:33, 08 lut 2012
Dołączył: 10 sty 2012
Posty: 87
Chciałabym Wam polecić ciasteczka które szybko się robi i równie szybko znikają.
Dotychczas robiłam je w kilku wersjach, to znaczy: bez posypki, posypane grubym cukrem, posypane cukrem pudrem, posmarowane marmoladą i przykryte drugim ciastkiem, przykryte marmoladą i marcepanem i każda z tych wersji smakowała równie dobrze
Dla zainteresowanych podaję przepis:
3 zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła (lub margaryny), 2 szklanki mąki
żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, stopnniowo dodawać masło stale ucierając, do masy dodać trochę mąki i wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę. Uformować kulę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm (jeśli chcecie robić takie składane ciasteczka to raczej cieńsze ciasto, żeby potem do buzi się zmieściło )
Wycinać foremkami dowolne kształty. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku w tempertaurze 200 stopni.
Moje po upieczeniu były smarowane marmoladą i składane z drugim ciasteczkiem a następnie posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Oto ostatnio upieczone z okazji dnia babci i dziadka:
Dotychczas robiłam je w kilku wersjach, to znaczy: bez posypki, posypane grubym cukrem, posypane cukrem pudrem, posmarowane marmoladą i przykryte drugim ciastkiem, przykryte marmoladą i marcepanem i każda z tych wersji smakowała równie dobrze
Dla zainteresowanych podaję przepis:
3 zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła (lub margaryny), 2 szklanki mąki
żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, stopnniowo dodawać masło stale ucierając, do masy dodać trochę mąki i wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę. Uformować kulę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm (jeśli chcecie robić takie składane ciasteczka to raczej cieńsze ciasto, żeby potem do buzi się zmieściło )
Wycinać foremkami dowolne kształty. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku w tempertaurze 200 stopni.
Moje po upieczeniu były smarowane marmoladą i składane z drugim ciasteczkiem a następnie posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Oto ostatnio upieczone z okazji dnia babci i dziadka:
____________________
Katarzyna
Katarzyna