justi
15:21, 06 kwi 2012
Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
ciasto: 3 szkl mąki, 1 1/2 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku, szczypta soli, 150 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl oleju, 100 ml likieru Irish Cream ( likier kawowy), 1/3 szkl wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 8 jajek (żółtka oddzielone od białek)
polewa kawowa: łyżka kawy instant rozpuszczona w 2 łyżkach Irish Cream, 3 łyżki miękkiego masła, 1 szkl cukru pudru. Mi polało się dużo więcej niż 2 łyżki
Wszystko ukręcić na gładką masę.
Rozpuścić czekoladę z olejem, likierem, wodą i kawą w kąpieli wodnej (garnek umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą) na bardzo małym ogniu.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę, proszek, resztę cukru, oddzielnie ubić białka i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ze specjalnym kominem, piec ok 50 min w temp 180-200 stopni. Po wystygnięciu wierzch i boki posmarować polewą kawową.
polewa kawowa: łyżka kawy instant rozpuszczona w 2 łyżkach Irish Cream, 3 łyżki miękkiego masła, 1 szkl cukru pudru. Mi polało się dużo więcej niż 2 łyżki

Rozpuścić czekoladę z olejem, likierem, wodą i kawą w kąpieli wodnej (garnek umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą) na bardzo małym ogniu.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę, proszek, resztę cukru, oddzielnie ubić białka i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ze specjalnym kominem, piec ok 50 min w temp 180-200 stopni. Po wystygnięciu wierzch i boki posmarować polewą kawową.
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
Justyna - ogród w Alei Lipowej