Kiedy natknęłam się na ten wątek, poczułam się wywołana do odpowiedzi, gdyż Nałęczów to moje miasteczko rodzinne. Tutaj pracuję, a mieszkam nieopodal.
Nałęczów to piękne miasto - park. Było pierwowzorem uzdrowiska Cisy opisywanego przez Stefana Żeromskiego w powieści "Ludzie bezdomni". Na swoje miejsce zamieszkania wybrał go również Bolesław Prus, gdyż wrażenie kameralności, jakie daje wszechobecna tu ogrodowo-parkowa aura, łagodziło jego fobię, a mianowicie lęk przed otwartymi przestrzeniami.
Tematem na czasie jest u nas zbliżający się festiwal otwartych ogrodów, zaplanowany na weekendy: 10-11 czerwca oraz 17-18 czerwca. Poniżej link.
Nałęczowski Festiwal Otwartych Ogrodów 2023
W imieniu własnym organizatorów i uczestników festiwalu zapraszam wszystkich sympatyków Ogrodowiska na to wydarzenie.

Co prawda park zdrojowy jest aktualnie w trakcie rewitalizacji, ale pozostałe atrakcje z pewnością wynagrodzą tę drobną niedogodność.
Baza noclegowa (jak to w uzdrowisku) jest solidna. Oferta kulinarna również. Ale najważniejsze są ogrody, których w tegorocznej edycji jest więcej niż w latach poprzednich. Do tego szereg innych atrakcji towarzyszących.
Pozdrawiam i zachęcam do wizyty w Nałęczowie.